Pogoršava stanje

Koju hranu treba izbjegavati tijekom prehlade kako biste se brže izliječili

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Pržena i masna jela mogu biti teška za probavu i usporiti proces ozdravljenja

Tijekom prehlade preporučljivo je izbjegavati određene namirnice koje bi mogle pogoršati simptome ili negativno utjecati na imunološki sustav.


Evo nekoliko primjera:


1. Mliječni proizvodi


Mogu povećati proizvodnju sluzi zbog prisutnosti proteina zvanih kazeini koji uzrokuju oslobađanje histamina.


Kada se ti proteini probave, mogu uzrokovati povećanu proizvodnju sluzi u dišnim putovima, čineći sluz gušćom i težem za čišćenje.


Međutim, ne reagiraju svi ljudi na isti način i stoga ne iskuse svi povećanu proizvodnju sluzi nakon konzumiranja mliječnih proizvoda.


Osjetljivost na mliječne proizvode razlikuje se od osobe do osobe.


2. Vruća ili začinjena hrana 


Može iritirati već upaljeno grlo i pogoršati grlobolju.


3. Alkohol 


Može dehidrirati tijelo i oslabiti imunološki sustav, usporavajući oporavak.


4. Slatka hrana 


Šećer može oslabiti vaš imunološki odgovor i hraniti štetne bakterije u vašem tijelu.


5. Pržena i masna hrana


Može biti teška za probavu i usporiti proces ozdravljenja.


6. Kava


Pretjerana konzumacija kofeina može povećati tjeskobu, dehidraciju i ometati san, što je važno za oporavak.


Važno je napomenuti da svaka osoba može drugačije reagirati na ove namirnice tijekom upale. Neki ih mogu dobro podnositi, dok drugi mogu primijetiti pogoršanje simptoma.


Općenito, preporučljivo je imati uravnoteženu prehranu, bogatu voćem, povrćem, nemasnim bjelančevinama i tekućinom kako biste pospješili izlječenje i opće dobro stanje tijekom prehlade.


Ostali savjeti


Sjetite se da je prehrana važna za pomoć u procesu izlječenja prehlade, ali u svakom slučaju najbolje je potražiti liječnički savjet i farmakološke tretmane kada su potrebni.


Savjet je da se dovoljno odmarate, hidrirate i jedete uravnoteženu prehranu bogatu voćem i povrćem.