Najbogatiji citrus

Koji agrum ima najviše vitamina C od svih? Ne, nije naranča

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Možemo ga konzumirati svježeg ili koristiti za pripremu ukusnih džemova

Kada kažemo vitamin C odmah se pomisli na lijepu i sočnu naranču. Ali ovaj citrus nije najbolji izvor vitamina C koji nam priroda može ponuditi.


Svakako, naranče su odličan izvor askorbinske kiseline, vrlo korisne – između ostalog – za prevenciju i borbu protiv prehlade i gripe, jer povećava obranu našeg imunološkog sustava.


Ipak, vitaminom C najbogatiji citrus je klementina: ovo voće, vrlo slatko i bez sjemenki, potječe od cijepljenja mandarine i ljute naranče, a sadrži 54 mg askorbinske kiseline na 100 grama.


Možemo ih uvesti u svakodnevnu prehranu i konzumirati svježe ili ih koristiti za pripremu ukusnih džemova. Također, kore ne bacamo: sušenjem ih možemo pretvoriti u vrlo ugodna prirodna mirisna okruženja.


7 dobrih razloga da jedete agrume:


  • Bogati su vitaminima i mineralima: Osim vitaminom C, također su vrlo bogati vitaminima skupine B, ali i magnezijem, fosforom i bakrom – kao i preko 60 vrsta flavonoida (vrlo korisni za prevenciju srčanih bolesti), karotenoida (s antioksidansom moć) i vrlo mirisna eterična ulja
  • Izvor su vlakana: U usporedbi s drugim voćem i povrćem, citrusi su jedinstveni po tome što imaju veći omjer topivih i netopivih vlakana Pomislite da samo jedna šalica kriški naranče već sadrži 4 grama vlakana, korisnih za poboljšanje pokretljivosti probavnog sustava, za mršavljenje i za sprječavanje nastanka dijabetesa
  • Niskokalorični su: Citrusi zapravo sadrže vrlo malo kalorija, a njihov sadržaj vode i vlakana imaju snažnu moć zasićenja. Primjerice, mala klementina sadrži samo 35 kalorija, srednja naranča sadrži 62, a limun samo 12!
  • Smanjuju rizik od bubrežnih kamenaca: Bubrežni kamenci često su uzrokovani niskom razinom citrata u mokraći. Mnogo voća i povrća, osobito agrumi, mogu povećati razinu citrata u urinu, smanjujući rizik od ovog problema
  • Štite od raka: Mnoga su istraživanja povezala citrusno voće sa smanjenim rizikom od određenih vrsta raka. To je zato što agrumi sadrže niz komponenti sa snažnom antioksidativnom snagom, sposobnih blokirati ekspresiju nekih gena odgovornih za neke degenerativne bolesti, uključujući rak
  • Poboljšavaju zdravlje srca: Prema japanskom istraživanju provedenom prije nekoliko godina, oni koji jedu velike količine agruma imaju nižu stopu srčanih bolesti i moždanog udara. Osim toga, kaže se da je grejp povezan s prirodnim smanjenjem krvnog tlaka, prema ovom istraživanju
  • Štite mozak: Na kraju, ali ne manje važno, flavonoidi sadržani u citrusnom voću mogu pomoći u obrani neurodegenerativnih bolesti, poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, koje su posljedica raspadanja stanica u živčanom sustavu.