Nova prehrambena piramida

Mali sladokusci: Kockica čokolade sasvim je dovoljna nagrada vašem mališanu

Dijana Ljubanović

Foto: iStock

Foto: iStock

Slatkiši, čokolade, keksi, kolači, gazirana pića ili čips ne bi trebali biti dio svakodnevne prehrane vašeg djeteta.Loše vijesti za mališane koji obožavaju slatkiše. Dozvoljena količina poslastica za djecu drastično se smanjuje prema novim zdravstvenim smjernicama.


Ako svoje mališane želite nagraditi, kockica čokolade ili pola keksa u tjedan dana, dovoljna je porcija za mala usta.


Iako mnogi roditelji mogu doći u iskušenje kako bi ugodili željama svoje djece, ipak je korisnije postaviti granice kako bi svoje mališane usmjerili ka zdravijem životu.
Nova prehrambena piramida je razvijena na način da se savjetuje da mala djeca dnevno trebaju imati tri do četiri porcije žitarica i kruha, krumpira, tjestenine i riže, piše Evoke.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Slatkiši, čokolade, keksi, kolači, gazirana pića ili čips ne bi trebali biti dio svakodnevne prehrane vašeg djeteta. Uzimanje hrane i pića s nezdravih polica kvari djetetu apetit za hranom koja sadrže hranjive sastojke koji su im potrebni za zdrav razvoj.


Mala količina poslastica za djecu uključuje jednu kocku čokolade, tri čipsa, polovicu običnog keksa ili tri mekana slatkiša. Roditelji mogu djeci davati veće porcije kako postaju starija, ali u prvih nekoliko godina života, trebaju smanjiti dječje poslastice.


Jednogodišnjak se uvelike razlikuje od četverogodišnjaka pa je važno biti oprezan kad su u pitanju veličine porcija. Radije se odlučite za veće količine bijelog mesa, voća i povrća, a na minimum svedite slatkiše i grickalice jer zdrave navike i snažan imunitet grade se već od najranije dobi.