"Rogata dinja"

Kiwano je ukusan antioksidans, a pulpu možete jesti i žlicom

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Egzotično voće bogato vitaminima i mineralnim solima

Kiwano je tropsko voće koje se naziva i “rogata dinja” zbog svog izduženog oblika i malih izbočina na kori.


Bogat vitaminima i mineralnim solima, idealan je posebno ljeti, jer uspijeva hidratizirati i osigurati pravu količinu mineralnih soli, koje su važne u slučaju rehidracije zbog gubitka vode u vrućim klimatskim uvjetima.


Prepun vitamina, jača imunološki sustav i djeluje antioksidativno, niskokaloričan je i pogodan za dijabetičare.


Zdravstvene prednosti kiwana


Sadrži velike količine vode i to ga čini izvrsnim voćem za uključivanje u sve vrste prehrane i dijete. Prednosti su brojne. Odličan je:


  • prirodni antioksidans: bogat je antioksidativnim svojstvima i odgađa stanična oštećenja uzrokovana oksidativnim stresom na koži i organima
  • djeluje prirodno protuupalno: zahvaljujući vitaminu E prisutnom u sjemenkama zajedno s drugim vitaminima, u pulpi, također smanjuje rizik od upale i ima ulogu u prevenciji kroničnih bolesti, poput dijabetesa, bolesti srca i nekih vrste raka
  • protiv anemije
  • protiv nedostatka željeza: osigurava dobru količinu željeza, koja može pokriti oko 13% dnevnih potreba, i dobro se asimilira zahvaljujući značajnoj prisutnosti vitamina C
  • hidratizira: sastoji se od 88 % vode, a pulpa također sadrži mineralne soli, uključujući kalij, magnezij i cink. Ovi minerali također uspijevaju utjecati na raspoloženje i stoga liječe simptome depresije
  • kontrolira glikemijski indeks: ako bolujete od dijabetesa jer ima nizak glikemijski indeks. Također sadrži magnezij, važan mineral za metabolizam glukoze i inzulina