Ingrid Divković i Luka Budak

Kampanja udruge Prijatelji životinja “Obitelj na more, a pas na ulicu?!” već 18 godina poziva na udomljavanje i odgovornost

Ivana Kocijan

Foto: Mare Milin

Foto: Mare Milin

Kada se radi o životinjama, na prvome mjestu mora biti ljubavNajdugovječnija kampanja udruge Prijatelji životinja »Obitelj na more, a pas na ulicu?!« danas slavi punoljetnost objavom jumbo plakata po hrvatskim gradovima.


Na upečatljivim vizualima Ingrid Divković i Luka Budak, par koji je pronašao ljubav zahvaljujući showu »Brak na prvu«, sloganom »Ljubav na prvu pronađi u skloništu!«, pozivaju na udomljavanje napuštenih životinja umjesto kupnje.


Pred objektivom nagrađivane fotografkinje Mare Milin koja i sama spašava životinje, s njima poziraju kujica Betty i mačak Nixa koji čekaju da se netko zaljubi u njih i pruži im dom.
Autorica četiriju bestselera, književnica i blogerica Ingrid Divković osjetljiva je na problem napuštanja životinja te kaže da se zato rado s Lukom uključila u kampanju s ciljem promicanja udomljavanja životinja.


»Vrlo sam emotivna i jako me pogađa kada netko zbog odlaska na godišnji odmor ili selidbe napusti životinju. One nam vjeruju, mi smo im sve i najmanje što možemo učiniti za ljubav koju nam poklanjaju je štititi ih i odgovorno se brinuti o njima«, kaže.


Veliku ljubav prema četveronožnim članovima obitelji s njom dijeli komercijalist Luka Budak.


»Prije tri godine imao sam prilike udomiti moju mačku Mrmu koja mi je bila velika pomoć u mnogim teškim trenucima. Pozivam sve koji imaju uvjete da udome neku od brojnih napuštenih životinja jer one su svojom toplinom i privrženošću pravi simboli ljubavi«, dodaje on.


Tijekom fotografiranja vizuala za plakate Ingrid i Luka zbližili su se s crnom kujicom Betty koja je na skrbi udruge Hrabre njuške i mačkom Nixom o kojemu trenutačno brine udruga Prava šapa.


Ingrid je nakon snimanja posebno dirnulo kada je saznala da Betty već tri godine traži dom te se nada da će oboje ubrzo biti kvalitetno udomljeni.


Luka koji jednostavno obožava svoju »pametnu i lijepu Mrmu«, naglasio je i važnost odgovornog udomljavanja.


Kada se radi o životinjama, na prvome mjestu mora biti ljubav, slažu se oboje, no ističu da ljubav na prvu prema životinjama treba biti ujedno i ljubav do kraja njihovih života, bez obzira na sve prepreke i poteškoće koje donosi život.


Iz udruge Prijatelji životinja navode da je napuštanje životinja, osobito prije odlaska na more, iznimno okrutno i događa se unatoč tome što je kažnjivo novčanom kaznom od 15 do 30 tisuća kuna.


Stoga stalno ukazuju na važnost da skrbnici životinja kastriraju pse i mačke o kojima skrbe te se odgovorno brinu o njima, a gradove i općine podsjećaju da sustavno provode kontrolu mikročipiranja pasa i da propišu trajnu sterilizaciju kao način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka, uz evidentirane izuzetke.


Prijatelji životinja zahvaljuju Ingrid, Luki i svima ostalima koji su volonterski pridonijeli realizaciji vizuala »Ljubav na prvu pronađi u skloništu!«: fotografkinji Mare Milin, vizažistici Saši Knežević (Lil’Mee Makeup), udrugama Prava šapa i Hrabre njuške koje skrbe o Betty i Nixu i sudionici emisije »Večera za 5« Aniti Petrović na pripremi veganske zakuske.


Kampanja je realizirana u suradnji s tvrtkama Arto i Europlakat.