Bešćutnost

OBITELJ NA MORE, PAS NA ULICU: Nemojte ih napuštati, oni su živa bića o kojima treba skrbiti

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Povodom izlaska jumbo plakata Sobin je izjavio da Bubu i Maru obožava, ne može zamisliti život bez njih i svjestan je da je to dugogodišnja odgovornost - prijateljstvo do kraja. Uz puno ljubavi i strpljenja, odgovornost se pokazuje udomljavanjem, mikročipiranjem i kastracijom, rekao je.



ZAGREB – “Obitelj na more, a pas na ulicu?!”, ljetna je kampanja koju će Prijatelji životinja sutra ponovno predstaviti, kojom poručuju da briga za životinje ne traje samo dok je skrbnicima to prikladno, već stalno, uključujući i vrijeme godišnjih odmora i odlazaka na more.


Zato se ta kampanja, koja se održava 17. godinu zaredom, ove godine provodi pod geslom “Odgovornost kroz sva godišnja doba”, priopćila je udruga Prijatelji životinja.


Na predstavljanju kampanje bit će i popularni glumac Slavko Sobin i njegove udomljene, mikročipirane i kastrirane kujice Buba i Mara. Uz pomoć Bube i Mare, Sobin će 29. lipnja u 10 sati, na Cvjetnom trgu poručiti da su i životinje dio obitelji te da to podrazumijeva odgovornost.




Predstavit će i vizual kampanje koja poziva na udomljavanje umjesto kupnje te na kastraciju i označavanje mikročipom.


Povodom izlaska jumbo plakata Sobin je izjavio da Bubu i Maru obožava, ne može zamisliti život bez njih i svjestan je da je to dugogodišnja odgovornost – prijateljstvo do kraja. Uz puno ljubavi i strpljenja, odgovornost se pokazuje udomljavanjem, mikročipiranjem i kastracijom, rekao je.


Kampanji će se pridružiti i psi Lia i Jazo s kojima se Sobin također fotografirao kako bi pomogao naći im dom. Jazo je s nepunih godinu dana napušten i bačen preko ograde udruge Rina, a Linu je udruga Rina preuzela na skrb tijekom projekta kastracija pasa u romskim naseljima.


U udruzi Prijatelji životinja kažu kako skrbnici često nisu dovoljno svjesni da su psi i mačke živa bića o kojima je potrebno savjesno skrbiti te da iziskuju vrijeme, kao i financijske izdatke.


“Zaboravlja se i na razmnožavanje životinja, odnosno važnost kastracije, pa tako neželjeni potomci završe napušteni. Ovaj oblik zlostavljanja životinja događa se unatoč činjenici da je napuštanje životinja kažnjivo novčanom kaznom od 15 do 30 tisuća kuna”, poručili su iz te udruge.


Istaknuli su i kako gradovi i općine trebaju sustavno provoditi kontrolu mikročipiranja pasa i mogu propisati trajnu sterilizaciju kao način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka, uz evidentirane izuzetke, te prema Zakonu o zaštiti životinja provoditi edukaciju građana.


Slavko Sobin i Prijatelji životinja apeliraju da se životinje ne kupuju, već pozivaju sve koji imaju uvjete za dugogodišnju skrb o životinjama da ih udome te tako spase i životinju koja čeka udomljenje i onu koju čeka na to ispražnjeno mjesto u skloništu.