Eko dom

Kako uštedjeti vodu i struju prilikom čišćenja doma?

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Male promjene mogu u kućanstvu činiti veliku razlikuSvakim danom sve više postajemo svjesni klimatskih promjena diljem svijeta. Svjedoci smo velikim količinama požara, a dio Hrvatske je ovog ljeta morao uvesti i restrikciju vode. 


Briga za okoliš počinje u našem domaćinstvu. Osim recikliranja, biranja ekološki prihvatljive ambalaže, ne bacanja hrane, također možemo pridonijeti i manjem trošenju resursa, kao što su voda i struja. 


Vjerojatno već za sobom gasite svijetlo i ne puštate nepotrebno da voda teče tijekom, primjerice, pranja zuba. Vodu i struju trebamo i možemo uštedjeti i tijekom redovitih kućanskih poslova. Donosimo par korisnih savjeta s kojima će vaše domaćinstvo postati još zelenije. 
Voće i povrće perite u zdjeli kako biste sačuvali vodu. Vodu iskoristite za zalijevanje sobnih biljaka. Možete je prebaciti u bocu kako biste imali vode u trenutku zalijevanja. 


Redovito čistite svoje kuhinjske aparate. Naime, primjerice kuhalo za vodu i perilica za suđe, troše puno više struje ako su začepljene od kamenca. 


FOTO: iStock


Kada kuhate nešto u velikom loncu, obavezno koristite poklopac jer će se tako sadržaj brže ugrijati, a to ujedno znači da trošite manje struje/plina. 


Naravno, perilicu za suđe uvijek palite kada je ona puna. Nemojte biti lijeni i paliti je sa svega par tanjura. Isto tako je krivo mišljenje da se manje vode koristi prilikom pranja prljavog posuđa na ruke. Najbolja opcija je puna perilica koju ćete prati na “eco” programu. 


Radijatore redovito čistite i održavajte. Naime, ako oni ne funkcioniraju, su začepljeni i prljavi, troše više struje/plina, a temperatura je i dalje jednaka. Stručnjaci također objašnjavaju da mnogo energije, a tako i novaca, možete uštedjeti ako i klimu i grijanje spustite za dva stupnja. 


Koristite štedne LED lampe i pripazite da svi aparati nakon korištenja budu ugašeni, a ne da su u standby modeu. To posebno pripazite kod računala koja često zaboravimo izgasiti.