Miris tijela

Kako ugodno mirisati čak i bez parfema? Imamo 3 trika

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Svi želimo dobro mirisati.Ugodan miris podiže samopouzdanje, a da i ne spominjemo, da će ljudi radije htjeti biti u vašoj blizini (naravno nakon COVID-a). Ali nisu svi ljubitelji parfema – pogotovo kad je jak.


Ako ne volite parfeme, ali i dalje želite mirisati svježe cijeli dan, postoje načini na koji možete uživati u čistoći i ugodnom mirisu bez pretjerivanja.


Naš tjelesni miris uvjetovan je raznim čimbenicima, uključujući prehranu, količinu znoja, učestalost kupanja i prirodno skupljanje bakterija na koži, piše InStyle.


Za dobar miris, važno se često kupati
Čini se da je ovo prilično samorazumljivo, ali najbolje je početi prakticiranjem osobne higijene. Nakupljanje prirodnog ulja našeg tijela, poznatog kao sebum, može utjecati na tjelesni miris. Visoke razine ulja mogu stvoriti okruženje koje omogućuje razvoj bakterija i gljivica na koži.


Mikroorganizmi koji se nakupljaju na ulje mogu uzrokovati neugodan miris. Pa što možete učiniti da se riješite bakterije i ulja? Okupajte se!


Rjeđe tuširanje znači da se na koži mogu nakupiti nečistoća, ulje i znoj. Tada u prvi plan  često dolazi jači tjelesni miris, koji nije štetan, ali mnogi se mogu osjećati neugodno.


Vjerovali ili ne, brijanje igra ulogu. Uklanjanje dlaka na tijelu i licu zapravo može poboljšati vaš miris. Dlake nemaju neugodan miris, ali povećavaju površinu na kojoj bakterije mogu živjeti i stvarati svoje mirise vašim znojem.


miris

FOTO/Unsplash


Budite oprezni sa sapunima


Mikrobiom vaše kože također igra veliku ulogu u vašem mirisu. Vaš je mikrobiom “prijateljsko okruženje bakterija vaše kože”, i kao što smo svi čuli kako nam majke govore – ne želite ubiti dobre bakterije!


Izbjegavajte korištenje specifičnih antibiotičkih sredstava za čišćenje ili lokalnih sredstava za smanjenje bakterija. To može izazvati rezistenciju kod drugih sojeva i pokvariti vaš mikrobiom na koži. Preporučuje se nježno pranje tijela koje štite mikrobiom vaše kože.


Vodite računa o prehrani koja utječe na miris


Ovo bi možda mogli previdjeti, ali ovdje doista dolazi na red prehrana, jer ona značajno pridonosi većini funkcija vašeg tijela. Dok se hrana probavlja i hranjive tvari cirkuliraju tijelom, to može utjecati na miris našeg znoja.


Za svakoga, postoje neke namirnice, poput češnjaka, za koje se zna da stvaraju loš tjelesni miris. Studije su pokazale da prehrana bogata ugljikohidratima može dovesti do neugodnog mirisa znoja, dok su meso, jaja i tofu povezani s ugodnijim, odnosno blažim mirisom znoja. Povrće kao što je cvjetača, klice prokulice i brokula, mogu dovesti do neugodnog mirisa i neugodnog zadaha.


Ovo povrće povećava sadržaj dušika u znoju, pa kad se oslobodi iz znojnih žlijezda i razgradi od strane bakterija na koži, može imati izuzetno smrdljiv miris.


Ali to ne znači da biste trebali izbjegavati ovu hranu – samo prakticirajte dobru higijenu nakon što ste je konzumirali.