Mali trikovi

Imamo par trikova o tome kako se ne udebljati ovih blagdana, a svejedno uživati u hrani

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Blagdani su uvijek u znaku hrane i pića. Teško je od toga pobjeći.Bit ćemo realni – rijetko tko tijekom blagdana ne dobije koju kilicu viška. I to je u redu jer ćemo ih ionako izgubiti već u siječnju. No, postoje mali trikovi uz pomoć kojih možete i dalje jesti, a manje ili se uopće ne udebljati. Sve ovisi o tome koliko ste disciplinirani. 


Jedite redovito


Najgore što možete napraviti za organizam je ne jesti pola dana i onda navaliti na sve delicije koje su ispred vas. Tijekom dana je potrebno redovito jesti jer tako metabolizam konstantno radi, a uz to ćete biti realno gladni i nećete se toliko prejedati. 


Uvijek držite nešto u rukama


Ovaj trik izvrsno funkcionira na proslavama. Ako imamo slobodne ruke, uvijek ćemo posegnuti za nečim, dok pune ruke to sprječavaju. Znači uvijek držite nešto u rukama uz pomoć čega ćete manje jesti. 


Zaboravite na sokove i gazirana pića
Sokovi i gazirana pića su prepuni šećera, a to ujedno znači da su prepuni tekućim i nepotrebnim kalorijama. Tijekom blagdana znamo konzumirati više sokova, no zamijenite ih vodom, čajevima ili mineralnom vodom. 


Pripazite koji alkohol pijete


Postoje alkoholna pića s manje i više kalorija. Puno bolje ćete proći ako konzumirate vino nego pivo ili gin-tonik. Zimski kokteli su također puni kalorija kao i kuhano vino ili kuhani gin. 


FOTO: iStock
Povremeno donesite i pokoju zdravu odluku za stolom


Ponudite i zdrave opcije na stolu


Svima je jasno kako na blagdanskom stolu se neće naći lagana i ekstra zdrava jela. No, uvijek možete ponuditi i neke zdrave alternative. Primjerice, ako radite umake i dresinge za salatu, birajte one s manje šećera. Pokušajte kuhati s manje masti i smanjite unos kruha.


Nemojte jesti kasno navečer


Tijekom blagdana sve više družimo i kasnije idemo spavati, a to ujedno rezultirati i kasnim noćnim obrocima. Oni su najveća zamka koju biste trebali izbjegavati. Ako pak uistinu morate jesti kasno navečer, birajte, primjerice, ostatke purice i svježi sir, dok francusku i nareske ostavite za doručak. 


Odvojite pola sata za fizičku aktivnost


Ne morate tijekom blagdana ići u teretanu i provesti sate i sate u vježbanju. No, ipak se potrudite biti aktivni. Prošetajte se nakon ručka, otiđite s djecom na igralište, vježbajte pilates ili jogu, vozite bicikl. I pola sata će biti dovoljno.


Obavezan doručak


Nemojte zaboraviti na doručak. On je najvažniji obrok dana i nemojte ga preskakati ni za vrijeme blagdana. 


Kolače ne držite na stolu


Ono što vidimo, to ćemo i pojesti. To znači da kolači koji cijelo vrijeme stoje na stolu su pravi mamac. Doslovno ćete svaki put kada prođete pored njih sigurno uzeti barem jedan. Držite kolače na zatvorenom, tako ćete ih konzumirati kada stvarno osjetite potrebu.