Konzerviranje maslina

Kako pripremiti masline za zimnicu? Donosimo tri odlične metode!

Life

Foto: Stock Photo Secrets

Foto: Stock Photo Secrets

Jedno stablo masline može dati i do 40 kilograma maslina što je otprilike dovoljno za proizvodnju 8 kilograma ulja, a plodove možete i konzervirati - evo kako!Maslina (Olea europaea sativa – pitoma maslina i Olea oleaster Hoff. et Link – divlja maslina ili mastrinka) je zimzelena suptropska biljka koja može dostići visinu i do 13 metara. Kada je riječ o konzerviranju maslina, koriste se samo zdravi i mesnati plodovi koji nemaju nikakva oštećenja.


Masline namijenjene konzerviranju trebaju postići svoju punu veličinu i zrelost. Velikim plodom se smatra onaj koji je teži od 5 grama. Plodovi trebaju biti zdravi i neoštećeni. Za konzerviranje maslina potrebno je proučiti i koje sorte odgovaraju takvom tipu obrade.


Konzerviranje maslina je proces koji zahtijeva strpljenje, stoga pažljivo pratite korake ili potražite pomoć od nekoga tko ima iskustva u ovakvoj pripremi maslina.
Masline je prije konzerviranja potrebno odgorčiti. Masline se odgorčavaju u 1,8 postotnoj otopini tehničkog natrijeva hidroksida uz dodatak 2 postotne kamene kuhinjske soli. Proces odgorčavanja se vrši pri temperaturi od 20° C do najviše 25° C, te traje između 12 i 48 sati ovisno o veličini ploda.


Masline za zimnicu možete pripremiti u salamuri, konzervirati u morskoj vodi ili ispeći. Cijeli članak s receptima potražite na Krenizdravo.hr.