Upalni i neupalni

Kako prepoznati artritis i može li se on izliječiti?

Life

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Smatra se da otprilike 15 do 18 % populacije ima neki oblik artritisa, a ova bolest je jedan od vodećih čimbenika koji pridonose invalidnostiArtritis je bolest široke učestalosti diljem svijeta i broji više od 100 vrsta, među kojima su najčešći reumatoidni artritis, osteoartritis, psorijatični artritis i drugi inflamatorni (upalni) artritisi. Usprkos brojnim istraživanjima još se ne zna točan uzrok niti postoji lijek već samo simptomatska terapija.


Gruba podjela je na upalni i neupalni artritis. Oteknuće zgloba, crvenilo, produljena jutarnja ukočenost i simetrična bol karakteristike su upalnog artritisa. Neupalni artritis prezentira se s boli koja se pogoršava pokretima i pogađa zglobove koji su najviše opterećeni težinom tijela, a jutarnja ukočenost traje kraće od 1 sata.


Simptomi po kojima možete prepoznati artritis su: bol u zglobu (ili zglobovima), osjetljivost na dodir, ukočenost zglobova, ograničen opseg pokreta, otečenost, topla koža iznad zahvaćenog zgloba, slabost mišića na strani oboljelog zgloba.