Njega kose

Kako pravilno očistiti peglu za kosu i zašto je to važno?

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Ako se pitate kako očistiti peglu za kosu, to je (srećom) jednostavan postupak.Vjerojatno znate osnovna pravila korištenja pegle za kosu, poput onog da uvijek prskajte sredstvo za zaštitu od topline prije oblikovanja kose i ne zagrijavajte temperaturu više od 200 stupnjeva.


I dok se vjerojatno već pridržavate ovih pravila, kladimo se da vjerojatno zanemarujete jedno vrlo važno, ali prilično zanemareno pravilo: čišćenje.


S obzirom na količinu sredstava za zaštitu od topline i proizvoda za oblikovanje koje koristimo, sasvim je prirodno da će se nečistoće nakupiti na pegli. I kao što će se složiti većina frizera, što je pegla čišća, to je styling bolji i što je bolji, to ćemo imati više frizura vrijednih Insta.
Ako se pitate kako očistiti peglu za kosu, to je (srećom) jednostavan postupak. No kako bismo bili sigurni da to znamo učiniti ispravno prikupili smo nekoliko korisnih savjeta prema Byrdieju.


Zagrijte peglu: Uključite na najnižu postavku i pustite da se zagrije. Ovo je vrlo važan korak, jer toplina pomaže u popuštanju nakupina proizvoda na pločama, što olakšava čišćenje.


Isključite peglu: Kad je dovoljno toplo, isključite peglu i dvaput provjerite nije li spojeno na utičnicu.


Očistite ploče: Tijekom izvođenja ovog koraka vrlo je važno imati na umu kako čistite kako se ne biste opekli na toplim pločama. Zgrabite svoju neočišćenu peglu i nježno ribajte ploče mekanim ručnikom, krpicama od pamuka umočenim u vodu ili blazinicama umočenim u alkohol za dublje čišćenje. Pazite da ne trljate prejako, to može oštetiti ploče.


FOTO/Pexels

FOTO/Pexels


Koliko često čistiti peglu?


Što se više nakuplja nečistoća na pegli, to će se ploče ravnomjernije zagrijavati i teže će biti oblikovati kosu. Da bi se to spriječilo, preporučuje se čišćenje glačala barem jednom mjesečno. Ako često upotrebljavate puno proizvoda i vjerni ste korisnik pegle za kosu, trebali biste je čistiti nakon svake upotrebe (ili u najmanju ruku, kad god vidite ostatke i nakupine).


Bez obzira na to ulažete li u vrhunsku peglu ili ne, važno je paziti na njega kao i na bilo koji drugi uređaj. Što više upotrebljavate peglu, češće biste trebali odvojiti vrijeme kako biste eliminirali sve te nakupine proizvoda na pločama. Ne samo da će ovo pomoći da se pegla ravnomjerno zagrije, već će osigurati da ne dodajete nepotrebno više topline svojoj kosi.