Trikovi koji vode do uspjeha

Kako postati produktivniji: Donosimo nekoliko jednostavnih rješenja

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Prvo morate shvatiti što vas sprječava od početka ili čini da lako odustajete, ili vam otežava fokusiranje na bilo što više od pet minuta.Imajte na umu da nema čarobnih trikova kada je u pitanju obavljanje poslova. Na kraju dana, samo morate ubaciti u višu brzinu i učiniti to. To je sve. Nema potrebe otežavati stvari. Vaši su zadaci često mnogo jednostavniji nego što se čine.


Prvi korak koji možete poduzeti može biti najteži, ali ako nastavite raditi jednu po jednu sitnicu, prije ili kasnije bit ćete gotovi. Pa, bez daljnjih odlaganja, prijeđimo na razloge zbog kojih biste mogli imati problema s obavljanjem stvari.


Koji je vaš najveći izazov?


Ako imate problema s rješavanjem popisa obaveza, često postoji jednostavan razlog za to. Ne brinite, to nije zato što ste lijeni ili jednostavno ne možete to učiniti. Stvari mogu biti teške, ali sve to možete učiniti korak po korak i usput ćete naučiti više.
Prvo morate shvatiti što vas sprječava od početka ili čini da lako odustajete, ili vam otežava fokusiranje na bilo što više od pet minuta. Nakon toga možete početi stvarati stvarne promjene kako biste postali produktivnija osoba, piše  Goals Calling.


Odugovlačenje


Razlog broj jedan koji sprječava ljude da budu produktivni je odugovlačenje. Ako biste trebali raditi nešto za što mislite da nije zanimljivo i možda vam je donekle teško, može biti izazovno natjerati se da sjednete i bacite se na posao. To je normalno, ali na sreću to je i nešto što možete promijeniti.


Prije svega, morate znati zašto točno odgađate. Je li to zato što biste trebali učiniti nešto jako teško? Ili nešto zaista dosadno? Je li to nešto zastrašujuće ili ste jednostavno preopterećeni? Kad shvatite problem, lakše ćete ga riješiti.


Pazite da ne tražite previše od sebe. Na primjer, ako trebate napisati esej od deset stranica, nema smisla pomisliti da biste trebali napisati esej. Umjesto toga, možete si reći da prvo trebate samo isplanirati esej ili napisati nacrt.


Ili možete postaviti mjerač vremena na 15 ili 30 minuta i samo se posvetiti tome i raditi. Zaključak je shvatiti što to dovodi do odugovlačenja i koje je najbolje rješenje za to.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Perfekcionizam


Ako ste perfekcionist ili na neki drugi način imate vrlo visoke standarde, možda će vam biti teško dovršiti stvari ili ih čak započeti. Čini se da je sve teško kad težite savršenstvu. U ovom slučaju, najbolje je postaviti sebi realne ciljeve i standarde.


Ako pišete izvješće za koje znate da će ga ljudi jednostavno pregledati, nema smisla trošiti na njega više vremena nego što je potrebno. Ako čitate knjigu koja vam se ne čini osobito zanimljivom, nema potrebe pažljivo upijati svaku riječ ili čak čitati svako poglavlje.


Težite napretku i imajte na umu da je napredak zapravo “savršen”, a ne detalji. Budite jasni što morate učiniti i postavite realne standarde za sve što morate učiniti. Usredotočite se na široku sliku umjesto na male detalje i primijetit ćete da možete učiniti mnogo više.


Previše zadataka


Multitasking se ponekad smatra oličenjem produktivnosti, no u stvarnosti je to upravo suprotno. Kada radite više zadataka, ne fokusirate se ni na što ispravno. Morate stalno prebacivati ​​fokus s jedne stvari na drugu, a to ima tendenciju dovesti do više uloženog vremena u odnosu na to da ste radili samo jednu stvar odjednom.


Da biste bili produktivni, morate se suzdržati od obavljanja više zadataka kada se trebate koncentrirati. Radite li nešto vrlo jednostavno, poput pranja posuđa ili trčanja, definitivno možete malo više zadataka raditi istovremeno – npr. slušajući nešto.


No, istodobno morate biti pažljivi i iskreni prema sebi: ako se ne možete pravilno usredotočiti jer radite previše stvari odjednom (čak i ako samo slušate glazbu), morate biti iskreni prema sebi i samo usredotočite se na ono što biste doista trebali raditi.


Neorganiziranost


Jedan od razloga zašto je ljudima teško biti produktivan je taj što nisu dovoljno organizirani. Ako imate puno posla za napraviti, ali nemate sustav za praćenje svog rada, samo to može uzrokovati gubljenje puno vremena i energije. Da biste bili učinkoviti, morate točno znati što biste trebali učiniti i do kada.


Stvorite dobar sustav kako biste ostali na vrhu svega i bit će vam mnogo lakše usredotočiti se na jednu stvar odjednom i sve obaviti na vrijeme bez patnje od nepotrebnog stresa. Dobar sustav ne mora biti kompliciran.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Odredite prioritete


Ako se osjećate preopterećeni s previše stvari koje morate učiniti, morate postaviti prioritet. Imate samo 24 sata dnevno. Morate se zapitati koje su najvažnije stvari koje zaista morate ili želite učiniti. To su stvari kojima morate dati prioritet. Sve ostalo, bilo da je to nešto što bi vam koristilo ili bilo zabavno, dolazi nakon.


Vrlo je moguće da čak i nakon davanja prioriteta najvažnijim stvarima, i dalje osjećate da nemate dovoljno vremena da sve obavite. U tom slučaju jednostavno morate još više staviti prioritete. Radite li na važnom projektu? Zapitajte se koji su najvažniji dijelovi projekta.


Ako bi impresivni grafikoni bili dobri za vaš projekt, ali glavna stvar doista je tekst, onda biste se trebali usredotočiti na tekst. Ne mora biti savršeno.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Stvorite dobru rutinu


Dobra rutina izuzetno pomaže. Pokušajte izgraditi onu koja odgovara vašem stilu rada. Ako ste netko tko se lako može usredotočiti na duže vrijeme, iskoristite to u svoju korist. S druge strane, ako ste netko tko može tako dugo ostati miran, svakako si priuštite puno odmora i pokušajte zadržati stvari zanimljivima.


Prilikom stvaranja rutine zapitajte se gdje mislite da je najbolje mjesto za rad, u koje doba dana, koliko dugo, kada pravite pauze, što smijete raditi dok radite i što trebate učiniti kad vam dođe da odugovlačite.


Kreiranje plana pomoći će vam da ostanete dosljedni svom poslu i da zaplovite u pravi način rada kada dođe vrijeme za obavljanje posla. Ako uvijek radite za radnim stolom uz šalicu čaja pored sebe, jednostavno sjedenje uz čaj može vas dovesti u radni način rada.


Aktivni koraci


Jedan od načina da popis obaveza učinite manje zastrašujućim je osigurati da se svaki zadatak na njemu može dovršiti lako. To znači da sve svoje zadatke morate raščlaniti na korake koji se mogu poduzeti. Svaki projekt, esej i težak zadatak na ovaj način postaju mnogo izvodljiviji. Što su manji koraci, to ih je lakše i brže dovršiti.


Ako morate napisati esej, ne želite da na popisu zadataka bude samo “esej”. Umjesto toga zapišite stvari poput “istraživanje”, “napiši okvir” i “napiši uvod”.


Pokušajte osigurati da svakom koraku treba manje od pola sata kako bi se dovršio. To će vam znatno olakšati početak rada. Ako postoji nešto što ne možete napraviti, pokušajte postaviti određeno vrijeme. Na primjer “15 minuta pisanja”. Razbijanje svega na korake koji se mogu poduzeti također osigurava da se osjećate kao da napredujete.