Bebe

Kako okupati novorođenče: Savjeti za maksimalno uživanje i bebino zadovoljstvo

A. P.

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Aktivnost u kojoj uživaju i roditelji i djecaKupanje je jedna od aktivnosti koju podjednako vole i roditelji i njihova beba. Ali, s kupanjem novorođenčeta ne treba početi prerano.


U početku, kupanje spužvom ili toplom, vlažnom krpom sve je što vašem novorođenčetu treba. Prije nego što svoju bebu prvo okupate u kadi, pričekajte da joj pupčana vrpca otpadne, što se obično događa deset do 14 dana nakon poroda.


Kada je vaša beba spremna za kadu, u redu je koristiti samo vodu. Ako koristite sapun, odaberite blagi sapun za bebe kako ne bi iritirao njezinu kožu.
Imajte na umu da dva ili tri kupanja tjedno mogu biti dovoljna (pogotovo ako vaša beba u njima ne uživa). Bebe se ne znoje kao odrasli niti se prljaju kao mala djeca, pa im je redovito kupanje manje potrebno, piše babycenter.


S druge strane, ako vašu bebu kupka umiruje, možda biste je trebali uključiti u svoju rutinu prije spavanja.


Gdje okupati svoju bebu?


Ima smisla koristiti kuhinjski sudoper ili malu plastičnu kadicu za bebe. Standardna kada zahtijeva od vas da klečite ili se nespretno naginjete nad bebom i daje vam manje kontrole nad njegovim pokretima.


Foto: Pexels

Foto: Pexels


Kako okupati bebu?


Prikupite sve potrebne potrepštine za kupanje i položite ručnik, čistu pelenu i odjeću. Pobrinite se da soba bude ugodno topla kako se beba ne bi ohladila. Napunite kadu s oko 10 centimetara vode koja je topla, ali ne i vruća na unutarnjoj strani zapešća (oko 32 stupnja Celzijusa ili nekoliko stupnjeva toplije).


Dovedite bebu u prostor za kupanje i potpuno je skinite. Nježno stavite bebu u kadu prvo s nogama, koristeći jednu ruku da joj poduprete vrat i glavu. Redovito je tijekom kupanja polijevajte šalicama vode za kupanje kako joj ne bi bilo hladno.


Umjereno koristite blagi sapun (previše isušuje bebinu kožu). Operite je rukom ili krpom od vrha prema dolje, sprijeda i straga. Započnite s pranjem njezinog tjemena mokrom, sapunastom krpom. Isperite sapun s tkanine nježno joj očistite oči i lice. Ako se sasušena sluz nakupila u kutu nosnica ili očiju vaše bebe, nekoliko puta je tapkajte malim dijelom navlažene krpe da ju omekšate prije nego što je obrišete.


Temeljito isperite bebu čistom vodom i obrišite je čistim ručnikom. Zamotajte bebu u ručnik s kapuljačom i osušite je tapkajući. Ako je koža suha ili ako ima malo pelenskog osipa, nakon kupanja možete nanijeti blagi losion.