Prevenira bolesti

Kako mediteranska prehrana poboljšava kvalitetu života

Šarlota Brnčić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Sve o zdravijoj prehrani, bogatoj žitaricama, voćem, povrćem, ribom i maslinovim uljem



Mediteransku prehranu lako je integrirati u svoju prehranu: dopušta veliku slobodu u odabiru hrane, kao i sezonsku svježinu namirnica, a to je zdrava i raznolika prehrana.


Temeljna načela mogu se sažeti u ove ključne točke:


  • povećana konzumacija biljnih bjelančevina u odnosu na životinjske
  • smanjenje zasićenih masti u korist nezasićenih biljnih
  • smanjenje kalorijske kvote
  • povećanje složenih ugljikohidrata
  • visok unos dijetalnih vlakana
  • smanjenje kolesterola
  • veća konzumacija bijelog nego crvenog mesa (jednom ili dva puta tjedno)
  • povećana konzumacija ribe i mahunarki
  • povremeno konzumiranje slatkiša

Mediteranski model prehrane također predviđa značajno smanjenje konzumacije kobasica, alkohola, bijelog šećera, maslaca, masnih sireva, soli, margarina, kave i masti.




Ujedno, predstavlja najbolju prirodnu obranu od mnogih bolesti i nekih oblika raka. Konzumacija voća, povrća i cjelovitih žitarica bogatih antioksidansima pomaže u jačanju srca i ima zaštitno djelovanje protiv mnogih kardiovaskularnih bolesti.


Budući da je bogata vitaminima, mineralnim solima i neprobavljivim vlaknima, mediteranska prehrana je također indicirana za prevenciju bolesti poput arterioskleroze, hipertenzije i moždanog udara.


Djelovanje detoksikacije također je izraženo zahvaljujući visokom sadržaju vitamina u hrani.


Visoku hranjivu vrijednost osiguravaju kruh, tjestenina, maslinovo ulje i riba. Potonja je jedna od najpotpunijih namirnica jer je bogata proteinima, dobrim mastima, mineralnim solima kao što su fosfor, jod i željezo.


Rajčice su također bogate antioksidansima, posebice likopenom, koji štite od nastanka određenih oblika raka poput raka prostate.


Druga temeljna komponenta su dijetalna vlakna koja potiču osjećaj sitosti te imaju regulacijsko i zaštitno djelovanje na probavni sustav.


Također optimizira crijevne funkcije, metaboličke funkcije i apsorpciju hranjivih tvari.


Ukratko, prednosti se mogu sažeti na sljedeći način:


  • smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti
  • smanjenje rizika od raka
  • povećanje očekivanog životnog vijeka
  • poboljšano opće zdravlje