Kiseli pH

Kako i zašto zalijevati biljke šalicom razrijeđene kave? Rezultat je zapravo nevjerojatan

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Kava koju zagrijavamo na štednjaku sadrži magnezij i kalij, bitne za rast

Svakog jutra popijemo šalicu kave kako bismo dobili onaj energetski poticaj potreban kako bi se suočili s ostatkom dana, ali ako “natjeramo naše biljke da piju” kavu, hoćemo li postići isti rezultat?


Korištenje kave kao gnojiva svakako nije nova ideja: pomislite samo na talog kave koji se koristi za stvaranje plodnog i hranjivim tvarima bogatog tla, a to je zato što talog kave sadrži dušik, važnu komponentu za uzgoj biljaka.


Prednosti kave za njegu biljaka


Kava koju zagrijavamo na štednjaku sadrži magnezij i kalij, elemente neophodne za rast biljaka.


Naravno, ne možemo koristiti kavu koju pijemo sa šećerom, s malo mlijeka ili čak s malo vrhnja.


Šećer nije toliko tvar koja šteti biljci, nego su vrhnje i mlijeko najštetnije tvari za biljke. Dakle, ako želite koristiti kavu za zalijevanje biljaka, ne zaboravite je prvo razrijediti s malo vode.


Važno je znati da naše biljke najbolje rastu uz kiseli pH (točnije od 5,8 do 7 ). Kava već ima pH između 5,2 i 6,9 , tako da dodavanje vode iz slavine (koja umjesto toga ima pH veći od 7 ) može povećati kiselost tla.


Ono što ćete, dakle, morati učiniti je pustiti kavu da se ohladi i zatim je razrijediti hladnom vodom iz slavine (manje-više istom količinom kave). Nakon toga možete zalijevati sve biljke koje vole malo kiselije tlo, uključujući:


  • azaleje
  • ciklame
  • hortenziju
  • gardeniju
  • zumbul
  • alou
  • ruže
  • begonije

Zalijevajte razrijeđenom kavom kao što biste to učinili s običnom vodom iz slavine. Međutim, nemojte ju koristiti za zalijevanje biljaka koje ne vole kiselo tlo.


Upamtite da ne zalijevate uvijek kavom – biljke će se razboljeti ili umrijeti ako tlo postane previše kiselo.


Požutjelo lišće može biti znak previše kiseline u tlu, u tom slučaju prestanite zalijevati kavom i nastavite s presađivanjem biljaka.


Razrijeđena kava dodaje dovoljno organskog gnojiva za poticanje aktivnijih, zdravijih biljaka.