Zanimljiva svojstva

Kajenski papar: Evo kako ovaj snažan analgetik pomaže kod mršavljenja

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Bogat je korisnim tvarima za naš organizam, a kolesterola nema

Kajenski papar je vrsta crvenog čilija (a ne papra!) čije ime potječe od grada Cayenne, u Francuskoj Gvajani u Južnoj Americi. S ovih se područja proširio i na svijet, pa se danas koristi kao sastojak prirodne kuhinje i u Aziji, Europi i Africi.


Ali zašto je ovaj začin toliko poznat? O čemu ovise njegove brojne vrline ? Prije svega moramo naglasiti da je bogat korisnim tvarima za naš organizam. Sadrži 318 kalorija na 100 grama, a kolesterola uopće nema.


Kako smršaviti s kajenskim paprom?


Često se kaže da ovaj sastojak pomaže u procesu mršavljenja. No, u kojoj je mjeri to istina? U stvarnosti ne djeluje izravno na naš višak kilograma, ali utječe na naš metabolizam.


To se ubrzava u razdoblju od oko 3 sata nakon uzimanja, što rezultira osjećajem sitosti. Kao rezultat toga, podražaj gladi je značajno smanjen.


Također djeluje kao detoksifikator, stimulirajući diurezu i stoga gubitak viška tekućine. Također, potiče znojenje djelujući kao termoregulator.


Analgetik


Zahvaljujući kapsaicinu djeluje kao analgetik, pomaže kod mnogih problema poput glavobolje ili bolova u leđima. U stanju je ublažiti bolove povezane s reumatizmom i mišićnim problemima. Nije slučajno što ga često nalazimo kao poseban sastojak nekih masti.


Za zubobolju, bolno područje možete tapkati vatom namočenom u kajenski papar i toplu vodu. Vrlo brzo osjetit ćete olakšanje. Dobri rezultati postignuti su kod liječenja fibromijalgije i postoperativne boli.


Protuupalni


Djeluje na glavne upalne procese, pokazujući se korisnim za suzbijanje simptoma upale grla, kašlja, prehlade i upale krajnika.


Također se pokazao korisnim u ublažavanju upale epiderme povezane s psorijazom i simptoma alergija na hranu.


Antioksidans


Zahvaljujući prisutnosti karotenoida i vitamina E, kajenski papar pomaže u borbi protiv slobodnih radikala i djeluje kao antioksidans. Međutim, mnoga od ovih svojstava se gube ako se čili papričica kuha.


Bori se protiv celulita


Celulit ostaje noćna mora svake žene. Dakle, evo prirodnog napitka koji će vam pomoći u borbi protiv toga iskorištavanjem termogenog djelovanja koje izaziva ova papričica. Trebat će vam:


  • sok od 1 limuna
  • 250 ml vode
  • 1 žličica kajenskog papra.

Sve dobro promiješajte i pijuckajte nekoliko puta dnevno te tako potaknite diurezu i proces detoksikacije.


Ako želite pijuckati napitak za mršavljenje, evo brzog recepta na bazi limuna, kajenskog papra i javorovog sirupa. Sastojci:


  • 300 ml vode
  • 1 prstohvat kajenskog papra
  • 2 žlice čistog javorovog sirupa
  • 2 žlice limuna
  • 1 prstohvat đumbira.

Ovaj napitak treba piti ujutro na prazan želudac i navečer prije spavanja, kao dodatak programu mršavljenja. Preporučuje se uzimanje minimalno 10 dana do maksimalno 45 dana.


Kontraindikacije


Ako se pitate kako uzimati kajenski papar, morate uzeti u obzir da su i pretjerivanja u ovom slučaju štetna.


Iako se radi o potpuno prirodnom proizvodu, prekomjerna konzumacija mogla bi uzrokovati probleme. Apsolutno ga treba izbjegavati tijekom razdoblja laktacije.


Također pazite da izbjegnete kontakt s ranama, sluznicama i očima jer je vrlo iritantan. Ako patite od čira, gastritisa, iritabilnog crijeva, gastroezofagealnog refluksa, hemoroida ili analnih fisura, morate ga izbaciti iz prehrane.