Šumska terapija

Jeste li znali da drveće može ublažiti posljedice astme?

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay via Pexels

Foto: Pixabay via Pexels

Ugodna šetnja među drvećem može poboljšati respiratorna stanja

Da li ste čuli za monoterpene? Njima pripada zasluga ako se u njihovoj prisutnosti poboljša respiratorno stanje djece i adolescenata koji boluju od astme.


Monoterpeni nisu ništa drugo nego mirisne komponente eteričnih ulja koje biljke šire i vrlo su prisutne u šumama.


Eksperimentalno istraživanje provedeno na jezeru Misurina, u blizini Belluna, od strane istraživačke grupe Instituta za bioekonomiju Nacionalnog istraživačkog vijeća iz Firence (Cnr-Ibe) usredotočilo se na njih i njihove prednosti.


Upravo zahvaljujući monoterpenima, možemo govoriti o pravoj “šumskoj terapiji” koja, osim značajnih učinaka na smanjenje simptoma anksioznosti, može pridonijeti poboljšanju respiratornih funkcija djece i adolescenata koji boluju od astme i koji su na terapijama.


“Naše istraživanje pokazuje kako su ishodi liječenja adolescentne astme bili uvjetovani količinom monoterpena koju su mladi pacijenti udisali tijekom vremena provedenog u crnogoričnoj šumi oko jezera Misurina. Nakon našeg otkrića o terapijskoj ulozi istih monoterpena na simptome anksioznosti, danas imamo mnogo jasniju i širu sliku o ljekovitim funkcijama šume, kako u psihološkom tako i u fiziološkom smislu, ističe Francesco Meneguzzo, istraživač u Cnr-Ibe i član Središnjeg znanstvenog odbora CAI-ja.


Istraživanje je potom usporedilo podatke o okolišu s kliničkim podacima 42 pacijenta, došavši do zaključka da šumski zrak ima terapijsku ulogu širokog spektra.


“Uzmite u obzir da su u Njemačkoj, Kanadi, Japanu i Južnoj Koreji, s mnogo manje znanstvenih dokaza, razvijene mreže šumskih terapijskih stanica. A u Njemačkoj će za nekoliko mjeseci proraditi prve stanice opremljene medicinskim osobljem i psiholozima, kaže Federica Zabini iz Cnr-Ibe, voditeljica projekta Cnr i nadzornica istraživanja.


Ovi rezultati mogli bi otvoriti put za uspostavu novih centara na velikim nadmorskim visinama, uronjenih u šume bogate monoterpenima, čak i u područjima Apenina.