Često stanje

Jeste li ikada čuli za sindrom božićnog drvca? Možda patite od toga, a da toga niste svjesni

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Peku li vas oči, kišete ili imate potrebu zakašljati?

Respiratorni problemi, kihanje i kašalj tijekom božićnih blagdana mogli bi biti posljedica sezonske gripe, ali i posebnog alergijskog stanja koje može pogoditi one koji su svoj dom odlučili okititi pravim božićnim drvcem.


Nije slučajno da govorimo o sindromu božićnog drvca, na engleskom Christmas Tree Syndrome. No, što je to konkretno i koji su okidači ovog “božićnog” sindroma?


Sindrom božićnog drvca je stanje izazvano plijesni prisutnom na jelki koju ste odlučili unijeti u kuću.


Među najčešćim simptomima su peckanje u očima, kihanje, potencijalno ozbiljni napadi astme, kašalj, a problem je mnogo češći nego što mislite.


Dovoljno je reći da su već 2011. u istraživanju objavljenom u časopisu Annals of Allergy, Asthma and Immunology, istraživači su identificirali preko 50 vrsta plijesni na uzorcima svojih božićnih drvaca.


U istom istraživanju, a izvješćujući o prethodnim istraživanjima, znanstvenici su pokazali kako su se spore plijesni u stanu povećale s 800 na 5.000 po kubnom metru 14 dana nakon što je crnogorica unesena u dom.


Simptomi se mogu pojaviti kada se pripremate za kićenje simbola Božića par excellence, ali i nakon duljeg kontakta s drvcem. Neki se mogu pojaviti čak i nakon nekoliko tjedana.


No, što učiniti ako ste “alergični” ili imate problema s božićnim drvcima?


Stručnjaci preporučuju:


  • pažljivo operite odabrano božićno drvce prije no što ga donesete kući. Ovo je dobro pravilo za suzbijanje potencijalnih alergena
  • nosite vrtlarske rukavice kada dodirujete drvo, njegove grane ili deblo. Neki ljudi mogu biti alergični na sok i razviti osip
  • koristite pročistač zraka ako ga imate u kući
  • premjestite drvo van ako se simptomi pogoršaju

Odabir umjetnog božićnog drvca pokazuje se dugoročno prikladnijim rješenjem za okoliš i zdravlje ako pripazite na neke stvari.


Dobro ga obrišite od prašine prije nego ga stavite na mjesto u kući koje ste odabrali.


Pazite i gdje ćete ga skladištiti nakon završetka zabava: na posebno vlažnom mjestu poput podruma lako bi se mogla stvoriti plijesan.