Ampeloterapija

Jesen nam nudi priliku da iskoristimo prednosti tretmana detoksikacije i obnavljanja

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Uistinu zdravo za naše tijelo, no u pojedinim slučajevima valja pripaziti

Nakon što su skupili toplinu ljetnih zraka, upravo sada kad proviri jesen, na našim se stolovima pojavljuju prekrasni grozdovi bijelog i crnog grožđa sa slatkim i sočnim bobicama.


Čovjek je oduvijek cijenio ovo voće, toliko da povijest kaže da je prvi vinar bio upravo sam Adam.


Već nekoliko godina u modi je takozvana ampeloterapija, (od grčkog ámpelos, vinova loza) tretman detoksikacije i obnavljanja na bazi vrlo slatkog i hranjivog grožđa.


Upravo zbog sličnosti nutrijenata sa ženskim mlijekom, u savršenoj mješavini, definirano je kao “biljno mlijeko”.


Kila grožđa sa svojih 65 Kcal predstavlja odličan energetski međuobrok, posebno pogodan za one koji pate od astenije i umora, ali i za one koji pate od bolesti dišnog, jetrenog i probavnog sustava, anemije i živčane depresije.


Među aktivnim sastojcima grožđa imamo s jedne strane vinsku kiselinu, antioksidans i regulator kiselosti organskih tekućina, te s diuretičkim i blago laksativnim djelovanjem, a s druge strane jabučnu kiselinu, adstringent koji stoga uravnotežuje djelovanje prve.


Šećerne tvari uglavnom su levuloza, fruktoza, glukoza i dekstroza, svi šećeri koji, budući da se mogu izravno asimilirati bez intervencije jetre, čine grožđe pogodnim za one koji boluju od bolesti jetre.


Među komponentama ne možemo ne spomenuti polifenole, resveratrol i fitoestrogene, tvari koje se nalaze uglavnom u crnom grožđu, ali koje također nalazimo u malom dijelu u bijelom grožđu, sposobne smanjiti LDL kolesterol (loš) i povećati HDL (dobar).


Sadrži i mineralne soli (kalij, željezo, fosfor, kalcij, mangan, magnezij, jod, silicij, klor, arsen), vitamine A, skupine B i C.


Uz sva ova korisna svojstva, valja istaknuti da ampeloterapija nije dobra za sve, zapravo je kontraindicirana za one koji pate od dijabetesa, iritabilnog crijeva, želučanog ulkusa i gastro-duodenitisa.


Za one koji pate od usporene probave preporučuje se konzumiranje bez kožice i sjemenki.