Kratko traje, a puno znači

Jednostavni načini da poboljšate svoje zdravlje u manje od minute

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Imate li minutu?U tom slučaju imamo dobre vijesti. Iako je mnogo toga što bismo trebali učiniti da bismo bili zdravi, dugotrajno gledajući, puno superbrzih stvari potaknut će i vaše zdravlje. Ove vježbe se mogu raditi kod kuće – treba im samo minuta (ili manje!) I čine toliko toga dobroga za vaše zdravlje.


Pregledajte svoje grudi


Provedite jednu minutu jednom mjesečno na ovaj zadatak. “Uvijek to radite tijekom prvog tjedna menstruacije, kada se hormonski učinci na tkivo dojke povuku. Stanite ispred zrcala s rukama na bokovima.


Podignite ruke iznad glave dok tražite promjene u zrcalu. Lagano stisnite bradavice kako biste potražili iscjedak ili tekućinu koja dolazi iz njih.
Lezite na leđa i ispružite jednu ruku iznad glave (dojka s te strane je ona koju ćete prvo pregledati). Koristeći suprotnu ruku, kružnim pokretima prijeđite prstima preko tkiva dojke po površini otprilike četvrtine. (Zamislite dojku kao znak plusa, osjećajući svaku četvrtinu na svrhovit način). Uradite drugu dojku, a zatim provjerite pazuhe.


Umirite bolove u leđima


Sjednite uspravno na stolicu, ruke neka budu na bedrima. Povucite ramena unatrag, spojite lopatične kosti i držite pet sekundi. “Ponovite to tri do četiri puta dnevno kako biste ojačali mišiće leđa i ublažili bolove u leđima”, kaže doktor Neel Anand, profesor ortopedske kirurgije i direktor traume kralježnice u Cedars-Sinai Spine Center u Los Angelesu.


Kada vježbate leđa naprijed-nazad, mišići i ligamenti na leđima se naprežu i rade dvostruko kako bi vas održali uravnoteženima, prenosi Women’s Health.


Ustanite


“Smatra se da kad sjedimo dulje vrijeme, sjede i toksini, što potiče oštećenje krvnih žila, povećavajući rizik od srčanih bolesti i srodnih bolesti”, kaže doktorica Monique Tello, klinička instruktorica s Harvard Medical School u Bostonu. Preporučuje se ustajanje jednom u sat vremena kako bi se smanjilo štetno djelovanje na krvne žile.


Budite ljubazni prema sebi


Kad krenete sebi uputiti nešto oštro ili ponižavajuće, zastanite na trenutak i pitajte: “Bih li to rekao svom najboljem prijatelju?”.


Ovo jednostavno pitanje omogućuje vam prostor za razmišljanje o suosjećanju koje često imamo prema drugima, ali ne i prema sebi.