Foto Pexels
Sada je idealno doba da ih što je moguće više uvrstite u vašu prehranu
povezane vijesti
Gljive se stoljećima smatraju pravim prirodnim antibiotikom, a nekonvencionalna medicina ih označava kao dragocjenu namirnicu koju treba uzimati tijekom promjene godišnjeg doba za zaštitu od jesenskih bolesti.
Njihova pojava u šumi između kasnog ljeta i rane jeseni, odnosno između zime i proljeća, potvrđuje da je prolazak kroz godišnja doba idealno razdoblje da ih konzumirate i uživate u svim blagodatima koje nose.
Ravioli punjeni gljivama
Sastojci: Za punjenje 20 raviola:
- 200 g svježeg sira
- 50 g parmezana
- 100 g miješanih gljiva
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 češanj češnjaka
Priprema: Pripremite tijesto. Stavite brašno na hrpu, a jaja u sredinu, tucite ih vilicom, postupno uvlačeći malo okolnog brašna, a zatim počnite snažno mijesiti rukama.
Kad dobijete glatku i homogenu smjesu, zamotajte je prozirnom folijom i pustite da odstoji na hladnom mjestu 30 minuta.
Operite gljive s malo vode, osušite ih i narežite na komadiće. Termički ih obradite u tavi 5 do 7 minuta zajedno s češnjakom i uljem. Maknite s vatre i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Prebacite sve u posudu zajedno s svježim sirom i parmezanom, te pomiješajte sastojke, pokrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak da se odmori.
Tijesto razvaljajte valjkom za tijesto i podijelite na dva dijela. Uzmite punjenje od sira i gljiva i rukama napravite kuglice promjera oko 2 do 3 cm.
Rasporedite ih po sredini, pazeći da između jedne i druge kuglice ostane oko 10 cm. Pokrijte drugim dijelom tijesta, režite nožem i zatvorite krajeve vilicom.
Zakuhajte malo vode, posolite i skuhajte raviole. Otprilike 5 do 7 minuta, pa ih izvadite. Poslužite uz umak po ukusu.