Uvijek umjereno

Je li šetnja odmah nakon jela dobra ili loša?

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Regulira šećer u krvi i krvni tlak, poboljšava san i mentalno zdravljeHodanje je jednostavna aktivnost koja nudi niz zdravstvenih prednosti. Ali koje su prednosti šetnje nakon jela?


Brojna su istraživanja provedena o prednostima hodanja, a neka su ispitivala i blagotvorne učinke kretanja nakon obroka. Ona sugeriraju, na primjer, da kratka šetnja nakon jela pomaže u kontroli razine glukoze u krvi.


No, umjerena dnevna tjelovježba također može poboljšati san, zdravlje srca i još mnogo toga. Otkrijmo sve prednosti:
1. Regulirajte šećer u krvi


Nakon jela šećer u krvi raste, osobito ako je obrok sadržavao puno ugljikohidrata. To je privremeno i sasvim normalno povećanje, jer šećer opskrbljuje tjelesne stanice, posebice mozak, potrebnom energijom.


U zdravih osoba gušterača oslobađa dovoljno inzulina za regulaciju šećera u krvi. Međutim, postoje i druge promjene u prehrani i načinu života koje osoba može učiniti kako bi održala kontrolu šećera u krvi, a jedna od njih je hodanje nakon jela.


2. Poboljšajte san


Redovita tjelovježba, u bilo kojem obliku, može pomoći u otklanjanju problema s nesanicom, a čak je i obična šetnja odlična.


Istraživanje od prije nekoliko godina pokazuje da kod odraslih redovito dugotrajno vježbanje može značajno skratiti vrijeme potrebno za uspavljivanje.


No, lagana šetnja nakon večere može koristiti i onima koji ne pate od nesanice. Umjerena količina aerobne aktivnosti povećava količinu sporog sna, ili dubokog sna, tijekom noći.


Samo morate paziti da ne pretjerate, snažnije vježbanje zapravo može biti poticajno i naprotiv ometati san.


3. Regulira krvni tlak i kolesterol


Redovita tjelesna aktivnost može sniziti krvni tlak i LDL (loš) kolesterol, što pomaže u prevenciji bolesti srca i moždanog udara.


Za optimalno zdravlje srca, centri za kontrolu i prevenciju bolesti ( CDC ) preporučuju ljudima 30 minuta vježbanja umjerenog intenziteta najmanje 5 dana u tjednu.


To možete lako postići 30-minutnom šetnjom nakon obroka ili tri puta po 10 minuta nakon doručka, ručka i večere.


4. Podržava mentalno zdravlje


Hodanje je jednostavan način da poboljšamo naše mentalno zdravlje. To je zato što smanjuje hormone stresa, uključujući adrenalin i kortizol.


Kada osoba šeta, tijelo oslobađa endorfine koji djeluju kao prirodni lijekovi protiv bolova koji smanjuju nelagodu i stres, poboljšavaju raspoloženje i izazivaju osjećaj opuštenosti.


Međutim, istraživanje ne pokazuje da šetnja nakon obroka posebno poboljšava mentalno zdravlje osobe, pa ako želimo dobiti ovu specifičnu dobrobit, možemo ići u šetnju u bilo koje doba dana.


5. Smanjuju se plinovi i nadutost crijeva


Prema istraživanju iz 2020. godine, umjerena dnevna tjelovježba pomaže kod simptoma kao što su plinovi i nadutost, tipični za one sa sindromom iritabilnog crijeva.


Rezultati ovog istraživanja pokazuju da ljudi mogu smanjiti svoje simptome za 50% jednostavnim povećanjem broja koraka dnevno s 4.000 na 9.500.


Važno je napomenuti da je ovo istraživanje provedeno na studentima, uglavnom ženama. Nadalje, bilo je promatračko i ograničeno na osobe s iritabilnim crijevom. To znači da se promatrani rezultati neće nužno odnositi na druge ljude.


6. Potencijalni nedostaci hodanja nakon jela


Šetnja nakon jela nije uvijek dobra ideja. Zapravo, postoje i potencijalni nedostaci koje treba uzeti u obzir, poput mogućnosti da se nađete u problemima s lošom probavom ili bolovima u želucu.


Međutim, nuspojava koja se lako može držati pod kontrolom uzimajući u obzir duljinu, intenzitet i vrijeme vaše šetnje nakon obroka. U praksi, izbjegavanje pretjerivanja.


Oni koji su pojeli obilan i težak obrok možda će morati pričekati prije hodanja. Vrijeme može biti promjenjivo i ovisi kako o pojedincu tako i o karakteristikama samog obroka.


Budući da je kod svake osobe probava drugačija, svatko od nas treba obratiti pozornost na to kako se osjeća nakon jela i shvatiti što je za njega najbolje.