navika koja čini razliku

Je li preskakanje doručka zaista loše za zdravlje? Evo odgovora

M. Č.

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Iako mnogi ujutro nemaju apetit, doručak ipak ima važnu ulogu u pokretanju organizma i stabilizaciji energije kroz dan

Doručak se često naziva “najvažnijim obrokom u danu”, bilo da se radi o jajima, zobenoj kaši ili samo komadu voća. No mnogi se ujutro jednostavno ne osjećaju gladno, osobito ako su večer prije jeli kasno ili odradili naporan trening.


To nije neobično, jer se tijekom noći mijenja aktivnost hormona koji utječu na osjećaj gladi.


Ipak, i kada apetit kasni, preporučuje se pojesti barem nešto lagano unutar sat do dva nakon buđenja. Razlog je jednostavan; jutarnji obrok pokreće metabolizam i opskrbljuje tijelo energijom potrebnom za početak dana.



Foto: Pexels

Zašto doručak ima smisla?


Ranojutarnji obrok ne mora biti obilna porcija hrane. Dovoljno je nekoliko jednostavnih zalogaja koji osiguravaju ravnotežu hranjivih tvari. Doručak:


  • pokreće probavu i pomaže tijelu da brže “uđe u ritam” dana,


  • sprječava nagle padove šećera u krvi,


  • smanjuje kasnije prejedanje, jer glad do ručka tada nije toliko izražena,


  • poboljšava koncentraciju i razinu energije.


Osobe koje dan započnu barem malim obrokom obično imaju stabilniju energiju i manju sklonost posezanju za brzom, prerađenom hranom kasnije tijekom dana.


Što pojesti ako ujutro nema apetita?


Doručak ne mora biti složen ni obilan. Dovoljno je nekoliko jednostavnih kombinacija:


  • Zobene pahuljice s voćem i orašastim plodovima


  • Jogurt s granolom


  • Banana s maslacem od kikirikija


  • Smoothie od voća i jogurta


  • Integralni tost s namazom i kriškama jabuke


Ako je ideja jela prerana, dobar izbor može biti smoothie ili proteinski napitak, kao nešto što se lako popije, ali ipak nahrani tijelo i stabilizira energiju.



Foto: Pexels