ZA GUINNESSA

Je li portugalski pas Bobi doista bio najstariji pas na svijetu? Nema dokaza da je živio 31 godinu

Hina

Reuters

Reuters

Bobi, čistokrvni alentejski pastirski pas ili portugalski mastif koji je život proveo u selu u središnjem Portugalu, uginuo je u listopadu. Očekivani životni vijek njegove pasmine je od 12 do 14 godinaLISABON – Guinnessova knjiga rekorda (GWR) opozvala je titulu “najstarijeg psa na svijetu” koju je prošle godine dodijelila sada pokojnom portugalskom psu po imenu Bobi, budući da nije pronašla uvjerljive dokaze da je on doista živio više od 31 godine, rečeno je u četvrtak.


Nakon pritužbi nekih veterinara koji su sumnjali u njegovu dob, GWR je prošlog mjeseca započeo službenu reviziju titule izdane prošle veljače nakon što je utvrđeno da je Bobi star 31 godinu i 165 dana te da je oborio rekord koji je od 1939. držao australski govedar. Taj prethodni rekorder uginuo je u dobi od 29 godina i pet mjeseci.


Bobi, čistokrvni alentejski pastirski pas ili portugalski mastif koji je život proveo u selu u središnjem Portugalu, uginuo je u listopadu. Očekivani životni vijek njegove pasmine je od 12 do 14 godina.
Mark McKinley, direktor evidencije u GWR-u, rekao je u izjavi da su podaci o mikročipu iz službene portugalske baze podataka bili ključni za Bobijeve dokaze, ali pokazalo se da čipiranje ne zahtijeva dokaz o dobi za pse rođene prije 2008.


“Nemamo uvjerljivih dokaza koji bi mogli definitivno dokazati Bobijev datum rođenja”, napisao je.


“Bez ikakvih trenutno dostupnih uvjerljivih dokaza jednostavno ne možemo zadržati Bobija kao rekordera i iskreno tvrditi da održavamo visoke standarde koje smo sami postavili.”


Bobijev vlasnik, Leonel Costa, nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom.