Prema znanosti

Iznenadit će vas koje je povrće zapravo najhranjivije

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

Ima najviše koristi za tijelo i pomaže u prevenciji kroničnih patologija

Svakodnevna konzumacija voća i povrća temeljni je stup zdravog i uravnoteženog načina života.


Svako voće ili povrće, također ovisno o sezoni, nudi našem tijelu različite hranjive tvari i dobrobiti, pomažući u suzbijanju pojave određenih bolesti ili ublažavanju nekih simptoma.


No, koje je povrće od svih najzdravije, ono koje našem organizmu donosi najviše dobrobiti?


To su se zapitali američki istraživači u CDC-u (Centri za kontrolu i prevenciju bolesti) i pronašli neočekivani odgovor.


Prema ljestvici koju su napravili američki istraživači, najhranjivije i najkorisnije povrće od svih je, neočekivano, potočarka.


Potočarka je samonikla biljka koja svoje ime duguje činjenici da živi uz spore vodotoke, u polupotopljenom, močvarnom i često sjenovitom tlu.


Svaki gram sadrži četiri puta više beta-karotena nego jabuka, dok 100 grama sadrži 238% preporučene dnevne doze vitamina K.


Nadalje, predstavlja i najbogatiji prehrambeni izvor feniletil izotiocijanata, tvari koja ima važnu ulogu u smanjenju rizika od razvoja raka.


Rezultati pokazuju kako dnevni dodatak od 85 grama potočarke koja se jede sirova može smanjiti rizik od oštećenja DNK uzrokovanog rakom za 17% .


No, budite oprezni kako konzumirate ovo “super” povrće: kuhanje bi moglo deaktivirati neke hranjive tvari – zato preporučujemo da jedete potočarku sirovu, možda kao sastojak smoothieja ili salate ili u sendvičima.


Berba potočarke počinje u ožujku, a završit će u kasnu jesen: to je najbolje vrijeme da počnete s konzumacijom ovog povrća i cijenite njegovih tisuću dobrobiti za tijelo.