ŠTORIJA OD MAŠTE

Iza šarenila duhovitosti nechu.peki krije se Riječanka Petra Hlača: ‘Običnost bi trebala biti više cijenjena i slavljena!’

Sanda Milinković

Svi imamo dane kada nešto ne želimo i to je sasvim u redu

Svi smo mi barem jednom glasno rekli: “Neću!”, iako smo to htjeli reći možda i češće. Nebrojene su situacije u kojima to “neću” nekako progutamo jer smo odrasli i ozbiljni ljudi, ali postoje i oni trenutci kada se šutjeti ne može pa “neću” odzvoni duž radnih mjesta, stanova, kuća, plaža i prometa.


Malo Rijeka, malo Dublin, malo i okolo


Dobro to znaju i ilustracije naše sugovornice Petre Hlače (28) koja stoji iza brenda nechu.peki, a njezini radovi u svom kolažu šarenila daju do znanja jasnu poruku – svi imamo dane kada nešto ne želimo i to je sasvim u redu. Petra živi “malo  u Rijeci,  malo u Dublinu”, a malo i “putuje okolo”.


“Bavim se uistinu svime i svačime, ali najveće strasti su mi umjetnost, ilustracija, dizajn, književnost, putovanja i životinje. Magistra sam Kulturalnih studija, iako sam trenutno zaposlena u Irskoj firmi koja i ne koketira baš ni s kulturom ni s umjetnosti, ali za sada zadovoljava neke druge kriterije”, kazat će o sebi Petra.


Njezini su radovi praćeni šalama i dobrom vibrom, najčešći su joj klijenti žene, a najpopularniji komadi ilustracije mornara koje sadržavaju neku šalu, doskočicu, prepoznatljivu izreku ili igru riječima. 


Zvučno i jednostavno – nechu!


Kako i kada je nastala priča s brendom?


“Priča s brendom je nastala uistinu spontano i bez nekakvog plana i programa. Oduvijek sam bila kreativna i voljela crtati, ali u vrijeme studentskih dana sam radila u jednom dućanu u trgovačkom centru, koji i nije bio pretjerano posjećen od strane pučanstva (smijeh).


To je uistinu bilo idealno mjesto za rad za jednog studenta, jer osim što sam tamo pročitala sve knjige, napisala sve seminare i naučila za sve ispite, iz dosade sam počela i crtati i objavljivati radove na svom Instagram profilu, više iz fore i šale za svoje prijatelje.


S obzirom na to da je interes postajao sve veći i nakon što dobila sam uistinu super povratne informacije i nekoliko poslovnih prijedloga, odlučila sam napraviti posebnu Instagram stranicu isključivo za ilustracije i kreacije, osmislila ime i počela raditi na sigurnoj gradnji brenda”.


Kako ste osmislila ime?


“Isto tako- spontano i bez previše razmišljanja niti analiza. Ime je nastalo kao odraz ‘mini anarhije’ jer se likovi u mojim ilustracijama često ne boje pokazati nezadovoljstvo niti bilo kakve negative emocije koje su dijelom svačijeg života i stvarnosti, a koje se svi često trudimo sakriti.


Osim značenja, svidjela mi se zvučnost i jednostavnost, i zbog toga- Nechu. Dio Peki se također rodio na faksu, i to je nadimak koji su mi dodijelili kolege s faksa, i koji mi je jako drag i koji će me pratiti zauvijek.”Najdraži i najprepoznatljiviji način izražavanja


Ima li neko posebno značenje?


“Iskreno nema nekog generalnog značenja koje obuhvaća cjelokupan rad. Mislim da je najveće bogatstvo i ono što zapravo najviše volim u svojim radovima je upravo jednostavnost, svakodnevnost i običnost koja bi zapravo trebala biti više cijenjena i slavljena. Iako naravno da svaki rad za sebe nosi nekakvo značenje. Smatram da je svaka umjetnost na neki način preslika određenog stanja, energije ili osjećaja.”


Kako izgleda jedan prosječan dan “na poslu”?


“Vjerojatno ne onak kako zamišljate, budući da moj primarni ‘od osam do četiri’ posao nije nimalo kreativan, i sastoji se od sjedenja za računalom, tipkanja i pričanja na telefon. Ilustracije zasada još uvijek smatram i poslom ‘sa strane’ i hobijem kojeg radim ovisno o vremenu i inspiraciji, iako ponekad ukradem malo vremena i od onih osam sati za kompjuterom. Srećom Irci ne znaju hrvatski pa mogu reći kako stvari stoje!”More, sunce i Mediteran


Otkuda crpite inspiraciju za radove?


“Inspiraciju crpim iz svega sto me okružuje. Često iz osobina i uzrečica meni dragih ljudi, filmova, serija i popularne kulture. No, ipak, moram priznati da inspiraciju najviše crpim iz mora, sunca i Mediterana, što se može vidjeti po količini mornara u mojim crtežima, koji su spontano postali moj najdraži i najprepoznatljiviji način izražavanja.”


Imate li daljnjih planova za poslovanje?


“Planovi za budućnost su svakako rad na marketingu i promociji i otvaranje web shopa, ali prvom redu samo nastaviti ilustrirati i uživati u tome. Nikako ne želim da mi se kreativni rad pretvori u obavezu ili nešto što samo rutinski odrađujem. No, lagala bih kada bih rekla da ne bi voljela da mi primarni posao bude upravo moj brend i da sam sama svoja šefica!”