Sveučilište Harvard

Istraživanje pokazalo koje voće i povrće djeluje protiv neuroloških bolesti

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

Rezultati istraživanja dodatno potkrepljuju važnost zdrave i pravilne prehrane.Grupa znanstvenika s Harvard School of Public Health u Bostonu pod vodstvom Talijana Alberta Ascheria, profesora epidemiologije i prehrane, istaknula je iznenađujuće blagotvorno djelovanje nekih vrsta voća i povrća, koje mogu spriječiti pojavu neurodegenerativnih bolesti kao što su ALS (amiotrofična lateralna skleroza).


Istraživanje, objavljeno u časopisu Annals of Neurology, naglašava kako prisutnost antioksidativnih supstanci u određenim biljkama ili voću, posebice dvije, kao što su karoten i lutein, može imati zaštitno djelovanje na tijelo protiv neuroloških poremećaja.


Mrkva, bundeva, špinat, brokula i kupus, stoga bi zahvaljujući visokoj koncentraciji karotenoida, redovito konzumirani, mogli utjecati i na degenerativne patologije živčanog sustava poput ALS -a, bolesti koja dovodi do slabljenja mišićnog sustava i do potpune paralize.
Rezultati istraživanja dodatno potkrepljuju važnost zdrave i pravilne prehrane, bogate voćem i povrćem, a koja nam može pomoći da se uistinu osjećamo dobro.