
Foto: iStock
Rezultati istraživanja dodatno potkrepljuju važnost zdrave i pravilne prehrane.
povezane vijesti
- Sveučilište u New Yorku: Mikročestice u cijevima, kozmetici i deterdžentima možda u vezi s 356.000 smrti, većinom u Aziji
- SAD ulaže 500 milijuna dolara za razvoj univerzalnih cjepiva, ministar zdravstva “antivakser” bez komentara
- Hrvatski radnici najnezadovoljniji u Europi i sve češće traže novi posao
Grupa znanstvenika s Harvard School of Public Health u Bostonu pod vodstvom Talijana Alberta Ascheria, profesora epidemiologije i prehrane, istaknula je iznenađujuće blagotvorno djelovanje nekih vrsta voća i povrća, koje mogu spriječiti pojavu neurodegenerativnih bolesti kao što su ALS (amiotrofična lateralna skleroza).
Istraživanje, objavljeno u časopisu Annals of Neurology, naglašava kako prisutnost antioksidativnih supstanci u određenim biljkama ili voću, posebice dvije, kao što su karoten i lutein, može imati zaštitno djelovanje na tijelo protiv neuroloških poremećaja.
Mrkva, bundeva, špinat, brokula i kupus, stoga bi zahvaljujući visokoj koncentraciji karotenoida, redovito konzumirani, mogli utjecati i na degenerativne patologije živčanog sustava poput ALS -a, bolesti koja dovodi do slabljenja mišićnog sustava i do potpune paralize.
Rezultati istraživanja dodatno potkrepljuju važnost zdrave i pravilne prehrane, bogate voćem i povrćem, a koja nam može pomoći da se uistinu osjećamo dobro.