Foto: iStock
Rezultati istraživanja dodatno potkrepljuju važnost zdrave i pravilne prehrane.
povezane vijesti
- Za gotovo polovicu Europljana Trump je “neprijatelj EU”; većina ne vjeruje da bi se obranili od ruske agresije. Evo što misli Hrvatska
- 5 kora od voća za koje niste znali da su jestive, a prepune su hranjivih tvari
- Novo istraživanje otkriva još jedan razlog zašto biste trebali jesti više voća i povrća
Grupa znanstvenika s Harvard School of Public Health u Bostonu pod vodstvom Talijana Alberta Ascheria, profesora epidemiologije i prehrane, istaknula je iznenađujuće blagotvorno djelovanje nekih vrsta voća i povrća, koje mogu spriječiti pojavu neurodegenerativnih bolesti kao što su ALS (amiotrofična lateralna skleroza).
Istraživanje, objavljeno u časopisu Annals of Neurology, naglašava kako prisutnost antioksidativnih supstanci u određenim biljkama ili voću, posebice dvije, kao što su karoten i lutein, može imati zaštitno djelovanje na tijelo protiv neuroloških poremećaja.
Mrkva, bundeva, špinat, brokula i kupus, stoga bi zahvaljujući visokoj koncentraciji karotenoida, redovito konzumirani, mogli utjecati i na degenerativne patologije živčanog sustava poput ALS -a, bolesti koja dovodi do slabljenja mišićnog sustava i do potpune paralize.
Rezultati istraživanja dodatno potkrepljuju važnost zdrave i pravilne prehrane, bogate voćem i povrćem, a koja nam može pomoći da se uistinu osjećamo dobro.