Vokalni post

Istraživanje pokazalo 3 stvari koje će vam se dogoditi ako – šutite do podneva

Šarlota Brnčić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Razmislite o svojim ciljevima i obratite pozornost na svoje osjećaje

U frenetičnom i hiperpovezanom svijetu u kojem živimo, tišina je postala dragocjena vrijednost, često zanemarena, ali puna dobrobiti za vaše mentalno, emocionalno i fizičko zdravlje.


U doba kojim dominira stalna buka i digitalna stimulacija, odvajanje vremena za uživanje u tišini može donijeti brojne dobrobiti, u rasponu od poboljšanja koncentracije i kreativnosti do smanjenja stresa i tjeskobe.


Istraživanje koje je proveo Nacionalni institut za zdravlje (NIH) otkrilo je prednosti tišine za fizičko i mentalno zdravlje.


Evo koje su glavne prednosti vokalnog posta:


1. Snižava krvni tlak


Prema istraživanju iz 2005. godine, sudionici koji su prakticirali vokalni post doživjeli su značajan pad krvnog tlaka, kao što je objavljeno u istraživanju koje je objavio NIH.


2. Smanjuje razinu kortizola


Daljnji nalazi iz 2021. potvrdili su da šutnja pomaže u smanjenju razine hormona stresa kortizola, kao što je istaknuto u drugom istraživanju predstavljenom u NIH.


3. Poboljšava vještine slušanja


Nadalje, dr. Robert N. Kraft, psiholog, istaknuo je da dulje vrijeme šutnje može poboljšati sposobnosti slušanja pojedinca.


Ova svjedočanstva ističu višestruke prednosti tišine za psihofizičku dobrobit i važnost njezine integracije u naš svakodnevni život.


Dok vokalni post može ponuditi prednosti, važno je uzeti u obzir i nedostatke.


Uz poteškoće jasnog i brzog komuniciranja, treba uzeti u obzir i društveni rizik.


Prema istraživanju iz 2022. godine, oni koji manje govore mogu se smatrati manje simpatičnima, unatoč tvrdnji dr. Krafta da šutnja poboljšava vještine slušanja.


Osim toga, iako možda nije praktično svakodnevno provoditi duža razdoblja tišine, povremeno sudjelovanje u ovoj praksi ipak može biti korisno.


Upamtite da je vokalni post osobna praksa i da ne postoji ispravan ili pogrešan način za to.


Nepotrebna pozadinska buka iscrpljuje živčani sustav. Učinite šutnju prioritetom, razmislite o svojim ciljevima, obratite pozornost na svoje osjećaje.


Kad ste tihi, možete čuti stvari koje ne možete kad ste zauzeti.