UV indeks

Istinu na sunce: koliko je sunčanje stvarno štetno za zdravlje?

Life

Foto: Photospin

Foto: Photospin

Kako točno UV zračenje uzrokuje štetu na koži te kako se možete zaštititi, saznajte u nastavku člankaSvi smo čuli da je UV indeks pokazatelj kolikog je tog dana sunčevo zračenje štetno i da bismo trebali izbjegavati izlaganje sunčevom svjetlu u razdobljima dana kad je UV indeks najviši.


Najviše vrijednosti UV indeksa se pojavljuju na ljeto, posebno od 12 do 14 h s visokom vrijednosti UV indeksa sat vremena prije i poslije.


Brojevi iza UV indeksa znače sljedeće:
1-2 – nizak,


3-5 – umjeren,


6-7 – visok,


8-10 – vrlo visok,


>10 – ekstreman.


Za vrijednosti UV indeksa niže od 3 se općoj populaciji ne preporučuje nekakva posebna zaštita, ali fotoosjetljivi ljudi i mala djeca ipak trebaju stalnu zaštitu u obliku kreme za sunčanje ili lagane odjeće dugih rukava i nogavica. UV indeks od 3 ili više zove na obaveznu zaštitu, dok UV indeks od 6 i više označava veoma visoku opasnost od UV zračenja.


Zanimljivo je istaknuti da kod UV indeksa 8-10 djeca mogu dobiti opekline već nakon 10 minuta direktne izloženosti sunčevom svjetlu, a kod vrijednosti 10 ili više, djeca mogu dobiti opekline već nakon 5 minuta!


Isplati li se, onda, sunčati? Što je sa solarijima? Može li sunce ubrzati starenje kože? Kako imati preplanuli ten, a ipak sačuvati zdravlje kože? Odgovore na ova pitanja potražite na Krenizdravo.hr