10 minuta čini razliku

Istezanje: Pozitivni učinci za zdravlje i kondiciju

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Preporučuje se da obratite najveću pozornost na područja koja su zategnuta i da ih istegnete 20 do 30 sekund

Istezanje je jednostavno čin produljivanja ili savijanja tijela kako bi se ublažila napetost u mišićima, tetivama, zglobovima i ligamentima. Preporučuje se ljudima da se istežu svaki dan. To ne mora biti super duga sesija, ali čak i 10 minuta može napraviti veliku razliku da se bolje osjećate.


Stručnjaci preporučuju takvo redovito istezanje jer ćete početi osjećati posljedice tjelesne neaktivnosti ako to ne učinite. Znate kako vam se bokovi počinju zatezati nakon previše sati mirovanja? Ili način na koji osjećate kako su vam tetive koljena napete nakon što odete na dugo trčanje? Kada ste fizički aktivni, vaši mišići postaju kraći. No, vaši mišići se također mogu skratiti kada sjedite za stolom previše sati. U svakom slučaju, ta zategnutost uništava vašu ukupnu mobilnost, tako da ćete imati manji kapacitet za pokrete.


Iako uvijek možete imati koristi od rutine istezanja cijelog tijela, preporučuje se da obratite najveću pozornost na područja koja su zategnuta i da ih istegnete 20 do 30 sekundi. To može uključivati iskorak s bočnim pregibom, ležanje na tlu i povlačenje ispružene noge za istezanje tetive koljena ili polagano okretanje glavom kako biste razradili ukočen vrat.


Ako taj potez otpušta napetost i opušta mišiće, na pravom ste putu.


Opušta ukočene mišiće


Jedna od najneposrednijih i najuočljivijih prednosti istezanja je kako rasterećuje ukočene mišiće, nešto što biste mogli redovito iskusiti ako ste neko vrijeme zapeli u istom položaju na poslu ili nakon putovanja.


Uključivanje malih pauza za istezanje u svoj dan pomoći će vam da se bolje krećete, udobnije sjedite i jasnije razmišljate. To je zato što istezanje produljuje vaše mišiće, što im je potrebno nakon skraćivanja – inače su skloniji naprezanju ili oštećenju, piše Bustle.


Pomaže u sprječavanju i ublažavanju bolova


Istezanje igra ključnu ulogu u sprječavanju ukočenosti povezane s vježbanjem – stoga je to osnovni element zdrave fitnes rutine. Preporučuje se izvođenje dinamičkog istezanja prije treninga, poznatog kao pokretno i fluidno, poput iskoraka i zavoja. One se često rade kao zagrijavanje kako bi se tijelo pripremilo za aktivnost,  budući da povećavaju cirkulaciju, podmazuju zglobove i pojačavaju senzorne receptore – sve vas to priprema za kretanje.


Kada završite s treningom, tada ćete uskočiti sa statičkim istezanjima – onima bez pokreta. To uključuje klasične dodire prstima i stojeće istezanje ramena ili bilo koju pozu koju držite neko vrijeme umjesto da se krećete. Cilj je svaki od njih držati oko 20 sekundi, što je dovoljno dugo da povećate raspon pokreta, poboljšate fleksibilnost i pomognete oporavku nakon vježbanja.


Pomaže smanjiti rizik od ozljeda


Istraživanja su pokazala da istezanje također može pomoći u sprječavanju ozljeda povezanih s ukočenim mišićima, što treba imati na umu ako volite vježbati. Kada su naša tijela ukočena, ne kreću se učinkovito. Redovito istezanje može poboljšati fleksibilnost, smanjiti napetost u vašem tijelu i tako smanjiti vjerojatnost naprezanja mišića ili ozljede zglobova.


To vas čini boljim u sportu


Istezanje vas možda neće čarobno učiniti boljim u sportu, ali može poboljšati atletske performanse, opet povećavajući pokretljivost vaših zglobova, kao i vaš najvažniji raspon pokreta. Razmislite o bočnom kretanju dok igrate tenis, veslate kajak ili pedalirate bicikl. Svi ovi pokreti bit će mnogo glatkiji kada su vaši mišići opušteni i pripremljeni za kretanje.