Slatko, slađe, najslađe

Isprobale smo famozne kolače u tri riječke slastičarnice koje mame na gastro turu Rijekom

Dijana Ljubanović

FOTO/Dijana Ljubanović

FOTO/Dijana Ljubanović

Donosimo razloge zašto smo izdvojile tri slastičarnice koje u svojim vitrinama čuvaju tajne koje će se dugo prepričavati

Svaki grad ima svoje boje, okuse i mirise po kojima je specifičan, zbog kojih kažemo da ima „ono nešto“, svoj x faktor koji ga definira i čini prepoznatljivim.


Ono po čemu vas detalji vežu za to mjesto i uvijek vraćaju u kutke na kojima se osjećate dobro. A Rijeka, u svom kolopletu različitosti iznjedrila je stil koji osvaja svojom otvorenošću i estetizmom koji opčinjava.


Različite kulture i snovi ljudi sljubili su se u primorskom gradu na Rječini tvoreći kolorit koji uvijek iznova inspirira. Takva je i gastronomija. Slojevita, raskošna i senzorabilna. Probudit će u svakome lijepe emocije.


Bilo da ste u prolazu i poželite samo malo podići energiju slatkišima koji se nude na svakih nekoliko metara, ili vam je uživanje u okusima postalo svakodnevica, riječke slastičarnice osim vrhunske ponude kriju priče od kojih zastaje dah.


FOTO/Dijana Ljubanović

FOTO/Dijana Ljubanović


Neke su jednostavne i skromne, naslanjaju se na tradiciju i mirise iz bakine kuhinje, neke su moderne i avangardne koje spajaju nespojivo, a neke su raskošne i osebujne koje igraju na kartu širokog dijapazona namirnica iz svih krajeva svijeta i neskromno nude za svaki ukus komadić gastronomskog raja.


Uzimajući u obzir sve te čimbenike, uistinu je teško odlučiti koja bi ponijela krunu one najbolje. Gotovo svaka je nevjerojatna, bilo da obraćate pažnju na izgled ili okus, miris ili boju, priču ili nadahnuće. Riječke slastičarnice, pravo su ogledalo Rijeke. One u sebi nose sve adute ovoga grada; gracioznost, raznolikost, osjećaj za lijepo, kvalitetu i uključivost.


Sve su to razlozi zašto smo izdvojile tri slastičarnice koje u svojim vitrinama čuvaju tajne koje će se dugo prepričavati. U potrazi za najboljima od najboljih, izdvojile smo slastičarnicu Slon, Kavanu Grad i Ricu. Iako okusi i mirisi najbolje pričaju njihove slatke priče, pokušat ćemo prepričati svoje dojmove.


FOTO/Dijana Ljubanović

FOTO/Dijana Ljubanović


Slon


Uspinjući se uskim ulicama Starog grada, dočekat će vas Slon koji će vas već na ulazu zapljusnuti pozitivnom energijom. Koliko osebujnih godina rada, znanja, istraživanja i talenta stoji utkano u ovo mjesto jasno je već kad zakoračite i stanete ispred šarene vitrine u kojima vam se nudi veliki izbor 100% prirodnih kolača.


Dekorirani poput kulise artističkog filma dat će vam do znanja da ćete se morati pribrati i na zatražiti pun tanjur slastica. Uz topao osmijeh vlasnik, Moreno Debartoli Malik objasnit će vam da su pred vama kolači bez aditiva i umjetnih boja te da se sve ove slasne divote rade dvosezonski.


U tome je i djelić čarolije jer pred vama će se uvijek naći oni zalogaji koji su obogaćeni sezonskim namirnicama i to onim najboljim. Odluka je pala na Pistacio i Rubi Roche.


Dva konstrastna okusa. Dvije kontrastne boje kolača potpuno će zaokupiti vašu pažnju i zaljubiti vas u spoj mekih tekstura koje se tope u ustima. Voće, čokolada, pistacija… Samo su dio razloga zbog kojih ćete ostati ipak malo duže na ovome mjestu nego što ste planirali.


FOTO/Dijana Ljubanović

FOTO/Dijana Ljubanović


FOTO/Dijana Ljubanović

FOTO/Dijana Ljubanović


Kavana Grad


Kada smo pomislile da je možda i suvišno tražiti dalje, ipak smo se pomirile s činjenicom da je suvišno brojati kalorije. Zadovoljstvo koje pružaju riječki kolači, ipak je prevagnulo.


U kultnoj Kavani Grad, osim pogleda na more, stari duh Rijeke koji u sebi nosi, kolači će zasjeniti sve detalje koji obuzimaju sva osjetila. I prije nego što smo stigle razmisliti, za našim su se stolom našla dvi slatka ljepotana, dva kolača koja su zaustavila vrijeme.


Kaokakao koji se sastoji od creme brulee, kombinacije tamne čokolade, hrskavog waffla, čokoladnog biskvita i mirror glazura od kakaa polako je nestajao dok smo pokušavale nizati sve epitete kojima bismo opisale fantastičan okus, ali i izgled ove poslastice.


A tek Volosko!


Malo je reći da se radi o čistoj esenciji sreće. Malina, čokolada, okus koji u trenu slika osmijeh. Ubrzo saznajemo da u kolaču nema brašna, da je gluten free pa nam je lakše jer jedemo zdravo. Potom nailazimo na lješnjake u šest slojeva s biskvitom od badema i tu već polako gubimo pojam o vremenu. Ipak, moramo dalje i odluka pada na Ricu.


FOTO/Dijana Ljubanović

FOTO/Dijana Ljubanović


FOTO/Dijana Ljubanović

FOTO/Dijana Ljubanović


Rica


Mjesto u ulici gdje se borimo da ne zastanemo na koktele pored Hrvatskog narodnog kazališta Ivana plemenitog Zajca, dočekalo nas je širom otvorenih vrata.


Tu saznajmo sve divne priče o bezglutenskog prehrani i o tome koliko divnih okusa možete kušati u Rici, a da ne jedete ništa u čemu su jaja, gluten ili mlijeko.


Pavlova -tortica koja osvaja svojom pahuljastom i nježnom teksturom potaknut će vas na razmišljanje da je mit kako ne možete jesti zdravo i fino. A krempita obogaćena voćem, izrađena od bezglutenskog lisnatog tijesta, adut je ovoga mjesta.


Naime, stručni i kreativni tim Rice kreira lisnato tijesto koje možete kupiti na ovom divnom mjestu i okušati se u pripremi zdravih slastica i kod kuće.


Lagane kreme punog okusa, sezonsko voće i slatki vrtlog zraka koji miriše na kolače iz djetinjstva dat će vam još jedan razlog da dan pretvorite u gastro turu koju ćete poželjeti preporučiti svima. Pogotovo onima koje volite.


FOTO/Dijana Ljubanović

FOTO/Dijana Ljubanović


rijecke_slasticarnice

FOTO/Dijana Ljubanović