NOVO U RIJECI

KAVANA GRAD: Savršeno mjesto za ljubitelje fine hrane i vrhunskih slastica

Ana Braškić

Foto Vedran KARUZA

Foto Vedran KARUZA

Osim vrhunske kave i velikog izbora čajeva, u kavani Grad moći ćete kušati sve slastice iz slastičarnice KaoKakao, ali i pojesti marendu ili ručak. Naime u ponudi je svakodnevno šest jela koja je osmislio mladi riječki kuhar, 20-godišnji Karlo MorettiU posve renoviranom i lijepom prostoru gdje je davnih dana radila konoba Rijeka, na adresi Riva Boduli 7b, u prosincu prošle godine otvorena je kavana jednostavnog i lako pamtljivog imena – Grad. Ovaj ugostiteljski objekt obiteljski je projekt obitelji Žulić. Mamu Anju dobro su upoznali ljubitelji slastica koji zbog njenih vrsnih uradaka potegnu do Voloskog gdje se nalazi slastičarnica KaoKakao.


Vođenje kavane preuzeo je sin Tin čija ambicija daje naslutiti da je Rijeka dobila novo »it« mjesto. Osim vrhunske kave i velikog izbora čajeva, u kavani Grad moći ćete kušati sve slastice iz slastičarnice KaoKakao, ali i pojesti marendu ili ručak. Naime u ponudi je svakodnevno šest jela koja je osmislio mladi riječki kuhar, 20-godišnji Karlo Moretti.


Tartar od tune


– KaoKakao bio je mamina vizija i tijekom tri godine postali smo mjesto poznato po vrhunskim slasticama za koje koristimo samo najbolje sastojke i naši su gosti to prepoznali. Kavana Grad naš je sljedeći korak te uz slastice nudimo jela pripremljena od svježih i lokalnih namirnica koje prate godišnja doba, govori Tin Žulić i nastavlja:
Karlo Moretti


Karlo Moretti– Karlo Moretti ambiciozan je mladi kuhar koji je nakon završetka ugostiteljske škole u Opatiji nastavio školovanje u Kulinarskom Institutu Kul IN u Zagrebu te u talijanskoj međunarodnoj školi kuhanja Alma. Na jelovniku su njegova autorska jela poput pačjih prsa na kremi od zelene jabuke, gratinirani škombri ili roastbeef sendviča.


Pačja prsa na kremi od jabuke


Pačja prsa na kremi od jabukeGratinirani škombri


Gratinirani škombri
Kavana Grad priprema i posebnu ponudu za Valentinovo. Te večeri u kavani Grad svirat će The Mystic Rose Ensamble, poznati bend vrhunskih glazbenika koji sviraju jazz, tango, bossanovu… U lijepoj glazbi gosti će moći uživati uz prigodnu ponudu hrane i pjenušca.– Trudimo se čim više koristiti blizinu tržnice i ribarnice i gostima želimo ponuditi samo najbolje, priča Žulić koji je radno vrijeme prilagodio i onima koji u večernjim satima žele popiti čašu dobrog vina i uz to prizalogajiti malo domaćeg pršuta i sira ili se počastiti tartarom od tune ili bifteka.– Tijekom tjedna radimo od 8 do ponoći, a petkom i subotom do 2 ujutro. Tartar se vikendom može naručiti do ponoći, dok za pršut i sir nema vremenskog ograničenja. Gostima poslužujemo pršut i sir istarskih OPG-ova, a s vremenom ćemo u ponudu dodati i proizvode iz ostatka Hrvatske, priča nam Žulić koji za Grad ima brojne planove.
Ako poželite naručiti vjenčanu tortu iz slastičarnice KaoKakao, to morate učiniti mjesec dana ranije.


– Kada je riječ o vjenčanim tortama, taj zadatak želimo odraditi kako treba pa mladence prvo pitamo za njihove želje, zatim organiziramo degustaciju torti za koje mislimo da će im se svidjeti i nakon što odaberu okus, na redu je oblik i boja. Ispunjavamo sve želje, a budući supružnici najčešće biraju tortu od tri vrste čokolade i tortu Rossini koja spaja jagode i šampanjac, ispričao nam je Žulić.Odlična vinska karta


– Htio bih da postanemo mjesto gdje će dolaziti oni koji žele uživati u ukusnim zalogajima i vrhunskim pićima. Imamo uistinu dobru ponudu žestokih pića među kojima su i kraft gin, votka i rum, ali i biodinamička vina. Vinska karta sastoji se od većinom hrvatskih vina i to onih najpoznatijih i na to sam jako ponosan. U planu mi je organizirati tematske večeri, tematske tjedne, ali i kulturna događanja kao što su koncerti i izložbe, dodaje.


Samo dio slastica iz ponude


Samo dio slastica iz ponudeDa će kavana Grad biti odlično mjesto za kulturna zbivanja, naznačuje i njezino uređenje, naime prostor kavane zajedno su uredile arhitektica Andreja Bušić Vargić i akademska kiparica Darija Žmak Kunić, dok jedan od zidova krasi tapeta s makovima Ele Štefanec.