Scones

Isprobajte slatke pogačice koje obožava kraljica Elizabeta

A. P.

Foto. Pixabay

Foto. Pixabay

Izvrsne su za početak dana

Želite li speći pogačice za koje je kraljica Elizabeta rekla kako su najbolje koje je ikad probala?


Onda morate isprobati recept Paula Hollywooda, slavnog britanskog kuhara poznatog po svojim majstorijama od tijesta.


Jednostavne, slatke pogačice bit će odlične za doručak, ali i slatki međuobrok.


Paul koristi krušno bijelo brašno u svojim pogačicama jer zbog visokog sadržaja proteina ispadnu još više neodoljive, ali zato se morate pridržavati nekoliko savjeta kako bi ispale savršeno:


  • nemojte previše mijesiti tijesto ako želite da pogačice ispadnu meke i prozračne
  • nemojte okretati rezač keksa dok premještate tijesto jer se neće dobro podignuti u pećnici.

 


Sastojci:


  • 4 šalice (500 g) brašna za kruh, plus dodatno za posipanje
  • 2 žlice (25 g) praška za pecivo
  • 6 žlica (80 g) neslanog maslaca, narezanog na komadiće
  • 2 velika jaja
  • 1 šalica (250g) punomasnog mlijeka
  • šalica (80 g) najfinijeg šećera

 


Za glaziranje:


  • 1 veće jaje, umućeno s prstohvatom soli

 


Za serviranje:


  • šećer u prahu
  • tučeno vrhnje
  • pekmez

 


Upute:


Dva lima za pečenje obložite papirom za pečenje.


U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i prašak za pecivo. Dodajte maslac i trljajte prstima nekoliko minuta dok ne dobijete teksturu poput krušnih mrvica.


U drugoj posudi umutite jaja s mlijekom i šećerom. Dodajte u  smjesu i miješajte dok se tijesto ne sjedini i oblikuje loptu.


Prebacite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i preklopite ga nekoliko puta da uđe zrak, ali nemojte ga mijesiti; želite postići rahlo, mekano tijesto. Pomoću valjka nježno razvaljajte tijesto na debljinu od 3 cm, pazeći da ispod ima dosta brašna da se ne lijepi.


Foto: Unsplash

Foto: Unsplash


Rezačem za kekse promjera oko 6 cm čvrsto pritisnite tijesto bez okretanja rezača i izrežite krugove i stavite na obložene limove za pečenje, ostavljajući razmak između njih.


Vrhove pogačica premažite razmućenim jajetom pa stavite u hladnjak na 20 minuta da se tijesto odmori. U međuvremenu zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.


Izvadite pogačice iz hladnjaka i ponovno ih premažite glazurom od jaja. Pecite 15 minuta dok ne narastu i porumene.


Prebacite pogačice na rešetku i ostavite da se potpuno ohlade. Lagano pospite šećerom u prahu, obilato namažite pekmezom i poslužite sa tučenim vrhnjem .