Najukusniji dodatak

Isprobajte brzinski recept za smeđi umak za meso

Slasni umak idealan je za najukusnije obroke s divljači

S dolaskom hladnijih i tmurnijih dana, većina nas odmah počinje žudjeti za toplijom i zasitnijom hranom. Klasični smeđi umak koji savršeno ide uz razna pečenja mnogima se čini kompliciranim i predrasuda je da se apsolutno mora satima pripremati. No to nije tako, ovaj brzinski recept pomoći će vam da ovaj slasni umak spremite u puno kraćem vremenu!



Sastojci:


  • Pola glavice luka
  • Četvrtina veće mrkve
  • Četvrtina poriluka
  • 20 g celera
  • 50 ml crnog vina
  • 250 ml povrtnog temeljca
  • Pola žličice koncentrata od rajčice
  • Pola žlice brašna
  • Četvrtina žlice senfa
  • Par kapi umaka od soje
  • Ulje
  • 1 list lovora
  • Sol i papar


Priprema:


Operite mrkvu, celer i poriluk te narežite na komade srednje veličine. Luk narežite na tanke kriške te ga pirjajte na tavi sve dok ne dobije lijepu smeđu boju. Potom dodajte ostalo povrće i pirjajte još pet minuta.


Dodajte koncentrat rajčice i dobro umiješajte.


Zatim dodajte brašno i opet miješajte. Ulijte vino i deglazirajte tavu.


Sljedeći korak je dodavanje temeljca, umaka od soje, senfa te soli i papra. Smanjite vatru i neka krčka 10 do 15 minuta. Nakon toga sadržaj tave izlijte kroz cjedilo u drugu tavu pa potom čistu tekućinu koju ste iscijedili zavrijte. Poslužite uz meso odmah dok je vruće. Dobar tek!