
Foto: iStock
Pravi mali gastronomski doživljaj!
povezane vijesti
Spoj sočnog pečenog lososa, aromatičnih pečenih rajčica i tjestenine – ovo jelo odiše elegancijom, a priprema je brza i jednostavna, što ga čini idealnim izborom za sve prilike – od opuštene večere do posebnog ručka.
Pečene rajčice daju laganu slatkoću i dubinu okusa, dok maslinovo ulje i začini povezuju sve sastojke u skladnu cjelinu.
Tjestenina s lososom i pečenim rajčicama nije samo obrok, već pravi mali gastronomski doživljaj, a u nastavku donosimo recept.
Sastojci
- 320 g tjestenine
- 250 g snježnog graška
- 180 g lososa
- 2 režnja češnjaka
- 4 grančice divljeg koromača
- 350 g cherry rajčica
- 15 g šećera
- 4 grančice majčine dušice
- prstohvat sušenog origana
- 150 g rikole
- 60 g parmezana
- 60 g tvrdog ovčjeg sira
- 60 g pinjola
- maslinovo ulje
- sol, papar
Priprema
Rajčice oprati, prepoloviti i posložiti na pleh obložen papirom za pečenje, s prerezanom stranom okrenutom prema gore.
Po njima posuti origano, nasjeckani češnjak, listiće majčine dušice, posoliti, popariti i posuti šećerom te pokapati maslinovim uljem.
Peći dva sata u prethodno zagrijanoj pećnici na 140 stupnjeva.
Dok se rajčice peku, pripremiti pesto od rikule. Rikolu oprati, posušiti te staviti u blender. Dodati pinjole, prstohvat soli, naribane obje vrste sira te dio od ukupno 125 g maslinova ulja.
Miksati na niskoj brzini i postupno dolijevati preostalo ulje u tankom mlazu, dok ne dobijete gustu kremu. Losos narezati na kockice. Snježnom grašku odrezati oba kraja i oprati.
Zakuhati posoljenu vodu i skuhati tjesteninu prema uputama na pakiranju.
U tavi na malo maslinova ulja kratko popržiti cijeli režanj češnjaka. Kad pusti miris, izvaditi ga, dodati grašak, posoliti i kuhati ih na jakoj vatri od 8 do 10 minuta, dodajući od 3 do 4 žlice vode od kuhanja tjestenine.
Zatim dodati losos, pirjati još 4 minute, a zatim na kraju ubaciti sjeckani koromač i pečene rajčice. Dobro promiješati. Dodati kuhanu tjesteninu, te na kraju pesto od rikule.