Nemojte gomilati otpad

Ideje kako ekološki zamotati božićne poklone

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Ove godine budite eko osviješteni

Nema ljepšeg prizora od božićnih poklona ispod bora. Sve je lijepo ukrašeno, prava božićna idila. No, kada raspakirate sve poklone prizor više i nije tako lijep. Izuzetno mnogo smeća se stvara prilikom pakiranja poklona. 


Ako ove godine želite smanjiti količinu nepotrebnog otpada, donosimo par ideja kako na ekološki način ukrasiti poklone. 


Koristite reciklirani smeđi papir


Ako ne želite odustati od papira za ukrašavanje, umjesto da koristite onaj božićni, kupite reciklirani smeđi papir. On vam se možda na prvu ne čini estetski lijepo, no za to će vam poslužiti detalji, poput grančica bora, osušenog cvijeća, cimet štapića, anis zvjezdica ili sušene kore citrusa, poput upečatljive naranče. 


FOTO: iStock


Novinski papir


Ako kod kuće imate stare novine ili časopise, svoje poklone možete upakirati u njih. Posebno efektno će izgledati pokloni umotani u čisti novinski papir gdje je vidljiv samo tekst. 


FOTO:

FOTO: iStock


Vrećice od recikliranog papira


Dobra alternativa za reciklirani smeđi papir su vrećice u koje možete staviti poklone, a ukrasiti ih možete na isti način kao i gore navedene darove. 


FOTO: iStock


Isprobajte furoshiki metodu zamatanja poklona


Ovo japanska metoda postaje sve popularnija i u drugim kulturama. Sve što vam je potrebno je komad tkanine koja će vam poslužiti umjesto papira za umatanje.