Zadarska zadružna pivovara

Hvaljenu zadarsku craft pivovaru vode – žene: ‘Počele smo iz čiste zabave, kuhajući pivo na balkonu’

Doria KOLANOVIĆ

Ana Teskera u Zadar je došla iz Velike Gorice, Foto: Mislav KLANAC

Ana Teskera u Zadar je došla iz Velike Gorice, Foto: Mislav KLANAC

Zadruga se smatra društvenim poduzećem koje je orijentirano više prema zajedničkom cilju nego individualnom

U ožujku slavimo sedmi rođendan, a počele smo iz čiste zabave, kuhajući na balkonu pivo. Obje smo došle iz drugih gradova u Zadar, trebao mi je hobi i htjela sam upoznati ljude. Nakon godinu dana odlučila sam dati otkaz na starom radnom mjestu i pokrenuti svoj posao. Pozvala sam Maju da mi se pridruži, započinje svoju priču Ana Teskera, jedna od osnivačica zadružne pivovare Brlog.


– Došla sam iz Velike Gorice, Maja Šepetavec je iz Lipika. Ja sam enolog, prehrambeni tehnolog. U obiteljskoj vinariji sam radila vino, a u drugim vinarijama sam bila konzultant. Volim stvarati, raditi nešto svojim rukama. Kad sam došla u Zadar, predložila sam Maji da skuhamo svoje pivo jer to još dotad nisam radila, a htjela sam probati.


Složila se jer i sama obožava pivo, a u Zadru u to vrijeme nije bilo velikog izbora piva. Dakle, ako želiš nešto posebno, sam to napraviš. To je baš naš stil, da napravimo to same.


Kad smo prikupile prva sredstva, osnovale smo zadrugu. U inkubatoru od pedeset »kvadrata« savladale smo prve korake, 2016. Potom smo odlučile proširiti poslovanje jer se pivo tražilo po cijeloj Hrvatskoj.


Nemamo tipični d.o.o., već zadrugu. Petnaestak naših prijatelja pomoglo nam je u osnivanju, da prikupimo početni kapital kad nam je trebalo više novca, da kupimo profesionalniju opremu. Zatim smo proširile zadrugu i sad imamo 120 ljudi koji su svi mali ulagači. Do danas smo zaposlili osmero ljudi, a sad imamo i kušaonicu koja nudi različita craft piva, kaže.


Foto: Mislav KLANAC


Tri redovna piva


Danas imaju tri redovna piva: Plavušu, Neposlušnu i Špuriju.


– Uvijek je postojala tendencija i želja da radimo nešto svoje. Ne volimo standardno radno vrijeme i pravila. Vjerujem da je odluka da se ozbiljnije počnemo baviti proizvodnjom piva bila kad smo imale goste pa bismo ih ponudile domaćim pivom. Prvo bi bili iznenađeni. Mi bismo im s improviziranog točionika natočile pivo.


Ljudi bi se ugodno iznenadili, tad smo počele shvaćati da je super proizvod i da se ljudima sviđa. Svidjelo im se da žene rade pivo i što smo sastavile same svoju opremu.


Shvatile smo da imamo preduvjete da započnemo s nečim. Reakcije okoline su bile u potpunosti pozitivne, ne sjećam se ni jedne negativne. Radile smo svoj posao s guštom, a ljudi su uglavnom bili prilično oduševljeni, prisjeća se Ana početaka.


– Zadruga se smatra društvenim poduzećem koje je orijentirano više prema zajedničkom cilju nego individualnom. Jako nam je bitno da imamo društveni utjecaj, želimo svojim primjerom ohrabriti druge žene, poduzetnice i poduzetnike svake vrste, male i ostale. Ako smo mi mogle krenuti od nule, zašto ne bi i drugi. Naš je poslovni model vrlo specifičan i inovativan, ovakve vrste financiranja projekata u Hrvatskoj nema previše.


Posebice nema toliko žena u pivarstvu ili poduzetništvu, barem ne dovoljno. Svojim primjerom želimo ohrabriti druge. Prvo smo trenirali mlade snage, ljude koji studiraju pivarstvo.


Često je riječ bila o Poljacima, došli bi ovamo na mentorstvo. Imali smo pet ili šest takvih, a zadnji je ostao ovdje raditi i živjeti tu. Imamo dva Poljaka, kuhara piva koji su vrhunski tehnolozi, i naše druge lokalne ljude koji nam pomažu u svim aspektima. Jednom mjesečno organiziramo i craft-market, svojevrsni buvljak s hranom i glazbom.


Od prikupljenog novca doniramo hranu potrebitima i doniramo je u humanitarne svrhe. Zaposlenici su članovi naše zadruge, suvlasnici. Imamo jednak broj zaposlenih žena i muškaraca. Žene su na svim upravnim pozicijama, tehnološkim, IT, prodaja, upravljanje, menadžment i financije. Ravnopravni smo.


Dobili smo i nagradu »Najbolja europska zadruga« za rodnu ravnopravnost Europskog saveza zadruga 2018. godine. Mi smo zadruga koja upravo to i potiče, rodnu ravnopravnost, tako nas znaju – kao žene koje kuhaju pivo, kao zadrugu od puno malih investitora, nekog tko to radi srcem, za društvo, a manje za individualnu korist, dodaje Ana.


Foto: Mislav KLANAC


Najstarija »kći«


Plavuša je njihovo prvo pivo.


– Zovemo je najstarija kći, a predstavljamo je kao najbolju prijateljicu. Jako je pitka, većina ljudi će je voljeti. Čak i ako su navikli na komercijalna, industrijska piva, neće im biti pretjerana – lako se s njom sprijateljiti. Neposlušna je hoppy red ale, ima izraženije arome. Imaju isti postotak alkohola, ali Neposlušna je svojevrsno iznenađenje za nepce nenaviknuto na jake arome hmelja. Kad se naviknete na Plavušu, što je lako, bez problema ćete prijeći na Neposlušnu.


Imena su zapravo igra, Plavuša je blond ale, predstavlja ženu koja je samostalna, svojeglava, hrabra i snažna. Neposlušna je pivo za koje nam je trebalo duže da ga stvorimo, suočavali smo se s puno izazova. Označava ženu koja se odupire normama, u ovom slučaju, kuha pivo. Špurija u žargonu znači predosjećaj.


Dakle, Plavuša je najbolja prijateljica, Neposlušna je avanturistica s kojom skačeš iz aviona, a Špurija je vizionarka s kojom pričaš o smislu života. To je crno pivo sa zobenim pahuljicama, ima finu teksuru, glatkoću i pitkost, iako je crno pivo i ima malo više alkohola, objašnjava.


Osim Plavuše, Neposlušne i Špurije, koje su stalno prisutne, cijelo vrijeme rade i imaju liniju noviteta. U zadnjih godinu i pol napravili su dvadeset različitih stilova piva.


– Tu je bilo svečega, od piva koje sadrže posebne sastojke kao što je koromač, i kiselih piva, piva s voćem, do tradicionalnih piva. Radimo od tradicije do eksperimenata i koristimo i lokalne sastojke, sve što nam dođe pod ruku. Pustile smo kreativu na slobodu. Stalno dolazi nešto novo i kod nas se uvijek može probati više piva, a može se držati klasike s kojom ne možeš promašiti, poput Plavuše, kaže.


Plavuša, otkriva ona, uvijek ide najbolje i najpitkija je. Ljudi su je zavoljeli, uočili su njezinu kvalitetu, a ponavlja se već sedam godina zaredom. Recepti i okusi odabrani su pažljivo, a velika se pažnja pridaje i proizvodnji.


– Piva s kojima eksperimentiramo, ove posebnije, traže i posebnija nepca, nekoga koga vodi znatiželja, ali na kraju će ljudi uvijek piti najviše Plavušu. Za nju smo razrađivale recept godinu dana, napravile smo četrdeset inačica, jako sličnih recepata, u nijanse.


Tako sve dok se nismo odlučile koji točno hmelj i u kojem omjeru nam se najviše sviđa. Tijekom godina i uz bolju opremu pristupile smo jako pedantno, osjeti se ženski »touch« u tome. U najskromnijoj mogućoj opremi napravile smo vrhunsko pivo. Od prvog dana sam bila zadovoljna kvalitetom, a sad je sve bolje i bolje jer ipak možemo više stvari kontrolirati, imamo više tehnoloških načina da kontroliramo proces, dodaje.


Foto: Mislav KLANAC


Naj neposlušna godine


Osim piva raznolikih i posebnih okusa, ove su godine smislile još nešto u potpunosti drukčije, kreativno i novo.


– S obzirom na to da želimo ohabrivati žene da budu samostalne, svoje, slobodne i hrabre, kakve i mi želimo biti, odlučile smo okružiti se s još takvih, s ljudima koji nam se sviđaju. Želimo nagraditi neke ljude koji možda nisu toliko vidljivi, a zaslužuju za svoj trud nekakvo priznanje. Odlučili smo to raditi svake godine, a ovo je prva.


Natječaj se zove Naj neposlušna godine, a za 2023. godinu otvorili smo nominacije na način da ljudi mogu nominirati neku ženu, neku neposlušnu koja čini svijet boljim mjestom. Buntovnica koja služi za primjer drugima, radi stvari drukčije, pomaže drugim ženama, bori se za male poduzetnike, kvalitetu naspram kvantitete, djecu, okoliš – na strani je slabijeg, govori Teskera.


Neposlušne se nominiraju u četiri kategorije: neposlušna koja gura druge žene, neposlušna koja vodi brigu o pravima djece, neposlušna kojoj je stalo do okoliša i neposlušna koja stvari radi drukčije. Na email adresu neposluš[email protected] možete poslati fotografiju i kratki opis osobe koju nominirate, a poslije će ekipa Brloga otvoriti glasovanje. Tko dobije najveću podršku, dobiva nagradu Brloga, pivo, ali i neke druge proizvode poput mercha, kao i sliku na zidu u klubu neposlušnih.


– Zadovoljni smo dosadašnjim nominacijama, ljudi prijavljuju i poznate i nepoznate. Mislim da je ljudima ovo baš sjelo, svi bismo mi htjeli biti ta. To može biti netko kod vas doma, u razredu, u uredu, na televiziji. Možete prijaviti bilo koga, nekoga tko u tišini pomaže nesebično ljudima, borbena žena, kaže Ana i dodaje da nominacije prikupljaju do Valentinova, a nakon toga će ostaviti vrijeme za glasanje.


Pobjednicu bi htjele objaviti u povodu Međunarodnog dana žena i Brlogova sedmog rođendana. Dodjela nagrada odvila bi se 11. ožujka, u sklopu rođendanskog slavlja u Brlogu, a Ana poziva ljude da se ne srame nominirati svoje neposlušne. Također, pozvala je i na pridruživanje njihovoj zadruzi.


– Funkcioniramo već sedam godina, povratne informacije zadrugara su fantastične. To su sve mali ulagači koji radije ulažu u nas nego da čuvaju novac u banci, a imamo 120 ljudi koji potvrđuju da je to dobar potez, zaključuje.


Foto: Mislav KLANAC