U slast!

Isprobajte recept za hummus od avokada i obogatite svoje zdrave obroke

Dijana Ljubanović

Foto: iStock

Foto: iStock

Kad se spoji avokado i hummus...

Gotovo da ne postoji milenijalac koji u svoj jelovnik nije uvrstio avokado ili hummus. Zašto onda ne spojiti ove dvije omiljene namirnice i ne uživati u zdravog i ukusnom jelu?


Hummus je popularni bliskoistočni namaz prepun vitamina i minerala. Istraživanje je humus i njegove sastojke povezalo s raznim impresivnim zdravstvenim blagodatima, uključujući pomoć u borbi protiv upala, poboljšanje kontrole šećera u krvi, bolje probavno zdravlje, niži rizik od srčanih bolesti i gubitak težine.


Dok je avokado je izvrstan izvor vitamina C, E, K i B-6, kao i riboflavina, niacina, folata, pantotenske kiseline, magnezija i kalija. Također pruža lutein, beta-karoten i omega-3 masne kiseline. Iako većina kalorija u avokadu potječe od masnoće, ne bježite od ove namirnice!


Donosimo recept koji je jednostavan i brz za pripremu, a pruža ogroman užitak.


hummus

FOTO/Unsplash


SASTOJCI


  • 1 1/2 šalice kuhanog slanutka)
  • 1/2 žličice sode bikarbone, (samo za slanutak u konzervi)
  • 1/4 šalice tahinija
  • 3 žlice limunovog soka (prilagodite svom ukusu)
  • 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 češnja češnjaka, mljeveni
  • 3/4 žličice mljevenog kima
  • 3/4 žličice soli, po ukusu
  • crni papar, po ukusu
  • 1 srednje zreo avokado
  • 2 žlice hladne vode
  • Prstohvat mljevene paprike za posluživanje

UPUTE


U mali lonac dodajte slanutak. Pokriti vodom i dodati sodu bikarbonu. Pustite da zavrije na jakoj vatri. Smanjite vatru na srednje jaku i pustite da kuha dok ne omekša, oko 20-25 minuta.


Slanutak ocijedite u cjedilu s finom mrežicom pod hladnom tekućom vodom dok voda ne procuri, oko 20 sekundi. Slanutak prebacite u procesor hrane s tahinijem, limunovim sokom, maslinovim uljem, češnjakom, kimom, soli, paprom i avokadom. Obradite dok ne postane glatko, stružući lopaticom po stranama kada se humus zalijepi za zidove posude.


Obradite još jednom. Dok je procesor hrane pokrenut, nakapajte 2 žlice ledeno hladne vode. Obrađivati ​​dok ne postane glatko i kremasto.


(Ako je vaš humus pregust ako upotrebljavate gusti tahini, umiješajte 1-2 žlice hladne vode u svoj humus dok ne postignete željenu konzistenciju.)


Za posluživanje prelijte uljem i pospite mljevenom paprikom.