Patuljaste, kameleonske, hrastolike

Hortenzije: Sve što treba znati o jednoj od najljepših biljaka za vrtove i terase

Jelena Sedlak

Ima ih oko 70 različitih vrsta, čak i zimzelenih. Neke vole polusjenu, neke sjenu, a neke bolje uspijevaju na mjestima koja imaju više sunčevog svjetla. Ista vrsta hortenzije može poprimiti kameleonska svojstva, pa imati ružičaste ili plave cvjetove, u zavisnosti od tla na kojem rasteHortenzije su jedan od najljepših ukrasa naših vrtova i terasa, ali kod nas se uglavnom uzgaja jedna te ista vrsta, premda ima jako puno varijanti. Obitelj hortenzija je vrlo raznovrsna, a najčešće se uzgajaju one grmolikog oblika. Doduše i one mogu biti u obliku malog razgranatog drveta ili kao penjačice. Potječu iz Sjeverne Amerike, ali i Daleki istok ima svoje vrste. Postoje čak i zimzelene vrste, ali su vrlo rijetke. Sveukupno ima oko 70 različitih vrsta hortenzija.Neke vrste vole polusjenu, neke sjenu, a neke bolje uspijevaju na mjestima koja imaju više sunčevog svjetla. Najinteresantnije je što ista vrsta hortenzije može imati ružičaste ili plave cvjetove, u zavisnosti od tla na kojem raste.


Velikolisna hortenzija (Hydrangea macrophylla): Ovaj listopadni grm obično raste u vidu kugle, do visine od 90 do 180 cm, ima velike listove elipsastog ili ovalnog oblika. Cvjetovi joj mogu biti skupljeni u okruglu ili čipkastu cvjetnu glavicu. Sposobnost promjene boje cvijeta potječe upravo od ove vrste. Grmovi velikolisne hortenzije mogu cvjetati ružičastim cvjetovima ako su posađeni u tlo alkalne pH vrijednosti ili plavim ako biljke rastu u kiselom tlu.
Panicle hortenzija (Hydrangea paniculata): Ovaj listopadni grm je krupniji od velikolisne hortenzije. Ako se ne orezuje, može narasti vrlo visok. Cvjeta krajem ljeta, a cvjetovi su konusnog oblika.


Hrastolika hortenzija (Hydrangea quercifolia): Ovo je uspravni grm s mnogo grana koji naraste oko 2 m u visinu, a listovi su mu krupni i nalikuju na list hrasta. Cvjeta krajem proljeća i sve do sredine ljeta, bijelim i ružičasto-purpurnim cvjetovima. Ni jedna druga vrsta hortenzije nije ujesen tako vizualno zanimljiva kao H. quercifolia koja upravo tada poprima najljepšu boju grma. Lišće joj tada postaje purpurno, narančasto-brončane boje ili crveno. Cvjetovi su inače bijeli te s vremenom poprimaju ružičastu boju. Grmovi su pogodni za živicu. Orezuje se odmah po precvjetavanju. Biljka voli djelomičnu ili potpunu sjenu.


Hortenzija penjačica (Hydrangea anomala petiolaris): Ova listopadna penjačica, koja se širi poput svake loze, može narasti do 15 m dužine, a cvjeta u rano ljeto bijelim cvjetovima poput bazginih. Lako se učvršćuje na zid bilo kakve strukture materijala ili može poslužiti kao odlična pokrivačica tla. Odlično uspijeva na zasjenjenim mjestima.


Glatka hortenzija (Hydrangea arborescens): Ova vrsta je slična velikolisnoj sorti, ali njezini listovi su mekše teksture. Grmovi su manji rastom, rijetko narastu viši od 1,5 m. Ova vrsta je vrlo otporna na jaku zimu i ima izuzetno dug period cvatnje.
Evo nekoliko sorata hortenzija koje će najljepše ukrasiti vaš vrt tijekom ljeta, ali najprije upozorenje: ne orezuju se sve jednako!
One koje cvjetaju na starom drvetu, odnosno na prošlogodišnjim granama, kao što su velikolisne sorte, trebalo bi orezati odmah nakon što precvjetaju, što će biljci omogućiti da razvije grančice koje će cvjetati sljedeće sezone. One koje cvjetaju na granama razvijenim ove sezone, dakle na novom drvetu, kao što su glatke hortenzije, trebalo bi orezati u kasnu zimu ili u rano proljeće, prije no što počne vegetacija.


Nikko blue (Hydranga macophylla)
Ovo je vrsta glatke, velikolisne hortenzije, krupnih cvjetova i listova, koja cvjeta ranije od drugih iz te biljne vrste. Cvjetovi mogu biti ružičaste ili plave boje, a traju dva mjeseca, od lipnja nadalje. U kiselim tlima oni će biti plave boje, a u alkalnim ružičasti.
Grm naraste od 120 do 180 cm u visinu i najbolje uspijeva u polusjeni.


Rhapsody blue (Hydrangea macrophylla)
S obzirom na to da su velikolisne hortenzije kameleoni, ne možete sa sigurnošću odrediti kakvi će im biti cvjetovi. Zato ne znači da će vam ova vrsta svakako dati plave cvjetove. Sve ovisi o vrsti tla. Biljka uvijek iznova cvjeta na nevelikim grmovima koji mogu narasti od 60 do 90 cm u visinu i rastu na osunčanim ili polusjenovitim položajima.


Lady in red (Hydrangea macrophylla)
Ova dama u crvenom je čipkaste cvasti, a spada u grupu velikolisnih hortenzija. U sredini cvasti su cvjetni pupoljci, a okruženi su otvorenim cvjetićima pa podsjećaju na čipku, otud joj i ime. Ovaj omanji grm od oko 60 cm ima i listove i grančice crvene boje. Cvjeta u kasno proljeće, u ružičastoj ili u plavoj boji, ovisno o pH vrijednosti tla. U oba slučaja cvjetovi s vremenom dobivaju boju burgundca, a listovi u kasnu jesen postaju purpurni. Voli polusjenu.
Grandiflora (Hydrangea paniculata)
Ovo je vrsta koja raste poput drveta, a njezino stablo se upravo tako može i formirati orezivanjem. Istina, ona ne osvaja bojom cvijeta, ali biljka će dati pečat vašem vrtu ako u njemu ima dovoljno prostora za nju. Kao što joj ime kaže, cvjetovi su joj vrlo krupni, a cvjeta od sredine ljeta pa sve do jeseni. Stablo može narasti i više od 7 m, a najbolje uspijeva na osunčanom ili polusjenovitom mjestu.


Bobo (Hyrangea paniculata)
Mnogo je niža od prethodne vrste, naraste tek nekih 90 cm u visinu. Ovo je zapravo patuljasta vrsta grandiflore, prilagođena za manje vrtove. Biljka ima krupne bijele cvjetove koji s vremenom poprimaju ružičastu nijansu.


Invincibelle spirit (Hydrangea arborescens)
Zbog krupnih bijelih cvjetova često je nazivaju i grmom snježnih gruda. Cvjetovi mogu biti i ružičasti i tada su još dojmljiviji. Grm može narasti oko 1 m u visinu, a najbolje uspijeva na dobro osunčanom položaju, iako može podnijeti i djelomičnu sjenu.


Incrediball (Hydrangea aborescence)
Unatoč činjenici da ova sorta ima ogromne bijele cvjetove koji okružuju krošnju poput kakvih oblaka, grane koje ih drže su dovoljno jake da ih drže uspravnima, umjesto da polegnu kao što je to slučaj sa sortom annabelle’. Ova sorta voli orezivanje, pa je stoga treba orezati za trećinu visine svakog proljeća, prije početka vegetacije. Raste do 1,5 m visine, na osunčanoj ili polusjenovitoj poziciji.