Najbolje metode

Grožđe je jedno od voća s najviše pesticida. Znate li kako ga pravilno oprati da biste ih uklonili?

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

I ove je godine na šestom mjestu na ljestvici La Dirty Dozen 2022

Grožđe je jedno od najomiljenijih voća, slatko i sočno, ali i voće koje sadrži velike tragove pesticida.


Zapravo, i ove je godine na šestom mjestu na ljestvici La Dirty Dozen 2022 , koju je u Sjedinjenim Državama izradila Environmental Working Group, koja svake godine analizira voće i povrće kako bi procijenila prisutnost potencijalno opasnih pesticida koji završe na našim stolovima.


Nadalje, prema izvješću koje je u Ujedinjenom Kraljevstvu napravila međunarodna nevladina organizacija Pesticide Action Network (PAN), koja je analizirala različite sorte voća i povrća, tragovi 122 pesticida pronađeni su u 12 voća i povrća, a također u ovoj ljestvici na vodećoj poziciji nalazimo grožđe, zatim naranče i sušeno voće.


Rekavši to, hajde da zajedno saznamo kako ovo voće najbolje oprati, prije konzumiranja:


  • Voda i limunov sok

Kombinacija vode i limunovog soka djeluje kao pravi dezinficijens. Samo upotrijebite otopinu od 300 ml vode i 1 ml soka od limuna, potopite bobice oko četvrt sata i zatim isperite.


  • Voda i soda bikarbona

Natrijev bikarbonat pokazao se kao vjeran saveznik kako u kuhinji tako i za čišćenje kućanstva, a koristan je i u eliminaciji pesticida s grožđa. Spoj je alkalni i ima moć dezinfekcije.


Jednostavno morate pomiješati 1 žlicu sode bikarbone na svaku litru vode, ostaviti bobice da se namaču 15 minuta, a zatim četkom s mekom dlakom dublje očistiti grožđe. Zatim dobro isperite pod tekućom vodom.


  • Voda i jabučni ocat

Najučinkovitije rješenje za uklanjanje tragova pesticida s voća poput trešanja, jagoda i grožđa svakako je pranje otopinom na bazi vode i jabučnog octa.


Napunite posudu mlakom vodom (300 ml), dodajte jabučni ocat (1 ml) i uronite grozdove. Ostavite grožđe da se namače 15 minuta prije nego što ga temeljito isperete.