Kolač koji se ne odbija

Granola tart s preljevom od jogurta i voća

Dijana Ljubanović

FOTO/Instagram @artofpalate

FOTO/Instagram @artofpalate

Ovo izgleda prilično impresivno, zar ne?



Voćni kolač s jogurtom predivno spaja granolu, jogurt i voćni parfe. Idealan je kolač za užinu, a može se pretvoriti i u klasični doručak preoblikovan u nešto profinjenije i elegantnije.


Kora je jednostavan recept za granolu koji se peče u kalupu za tart. Nakon što se kora granole potpuno ohladi, koru jednostavno napunite jogurtom i prelijte voćem. Ovo se jelo ne nareže uredno poput tarta na jednake trokute kako bi se uživalo u bogatom okusu. Pretvorite sastojke u mrvičasti, kremasti spoj divnih okusa.





Granola sastojci:


  • 2 šalice zobi
  • 1 šalica nasjeckanih pecan oraščića
  • 1/2 šalice javorovog sirupa
  • 1 1/2 žličice mljevenog cimeta
  • 2 izdašna prstohvata košer soli
  • 1/3 šalice kokosovog ulja
  • Dodatno kokosovo ulje i šaka višenamjenskog brašna za podmazivanje

Sastojci nadjeva:


  • 3 šalice običnog grčkog jogurta
  • 2 žlice javorovog sirupa ili agavina sirupa ili drugog zaslađivača
  • 1 žličica ekstrakta vanilije


Upute:


Zagrijte pećnicu na 325 stupnjeva. Započnite s izradom kore od granole. Pomiješajte sve sastojke granole u posudi dok se ravnomjerno ne sjedine.


Na dno posude u kojoj ćete peći stavite papir za pečenje i nanesite malo kokosovog ulja da papir ostane na mjestu.


Dobro podmažite bočne strane i gornji dio papira, a zatim lagano pobrašnite podmazane dijelove i istisnite višak brašna.



Napunite kalup za tart granolom i pomoću mjerne čaše ravnomjerno pritisnite donji sloj granole i pritisnite je uz bočne strane. Možda imate dodatnu granolu koju možete ispeći i posuti po vrhu. Ako pečete dodatnu granolu, pobrinite se da je uklonite prije nego što je kora spremna jer će se ispeći puno brže od kore.


View this post on Instagram

A post shared by Maria (@maryles_plantry)



Stavite tart na lim za pečenje i pecite 20 do 25 minuta dok ne porumeni. Ostavite da se tart ohladi dovoljno da se rukuje s njim, oko 15 minuta. Zatim pažljivo uklonite stranu posude za kolače, ali držite dno posude za kolače ispod ljuske granole. Ostavite da se ljuska granole potpuno ohladi.


Ljusku napunite jogurtom, a na vrh rasporedite narezano voća. Ako sami izrađujete jogurt od vanilije, sastojke jogurta miješajte dok se ne sjedine.