Gurmanski užitak

Zapečene mrkve s kandiranim orasima i kozjim sirom

P. N.

Foto: iStock

Foto: iStock

Možete ih poslužiti samostalno ili kao prilog uz mesna jela



Isprobajte savršeni jesenski obrok od kojeg će zamirisati cijeli dom: fine pečene mrkve u neobičnoj kombinaciji s dodatkom kandiranih oraha i svježeg sira koje možete poslužiti samostalno ili kao prilog uz mesna jela.


Sastojci:


1 kg mrkvi


½ šalice smeđeg šećera




4 žlice maslaca, nasjeckanog na kockice


1 žličica soli


½ žličice papra


½ žličice cimeta


120 g kozjeg sira


1 žlica svježih listova majčine dušice (za dekoraciju)


Za kandirane orahe:


2 žlice maslaca


3 žlice javorovog sirupa


1 žlica smeđeg šećera


1 šalica oraha, krupno nasjeckanih


¼ žličice soli


Priprema:


1. Pećnicu zagrijte na 180º C. Pladanj za pečenje obložite masnim papirom. Operite i ogulite mrkve i nasjeckajte ih po dužini te prebacite na pladanj za pečenje. Pospite smeđim šećerom, solju, paprom i cimetom i ravnomjerno rasporedite kockice maslaca. Pecite 50- 60 minuta i povremeno okrenite mrkve kako bi se ravnomjerno ispekle.


2. U manjem loncu otopite maslac na slaboj vatri, dodajte javorov sirup, smeđi šećer i orahe. Miješajte otprilike dvije minute dok se smjesa ne zgusne, a zatim maknite s vatre i dodajte sol.


3. Pečene mrkve prebacite na tanjur, dodajte kandirane orahe i kozji sir. Dekorirajte svježim listovima majčine dušice.