Slasni desert

Za posluživanje u posebnim prigodama: Pravi francuski cruller kojim ćete oduševiti goste

P. N.

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Dovoljno su jednostavni za lijeni doručak, ali i toliko zavodljivi za posluživanje u posebnim prilikama kao prigodan desert.



Zamislite opušteno kućno druženje uz omiljenu šalicu mirisne kave i kolačiće koji se tope u ustima i podsjećaju na pariške slastičarnice. Sada uz nekoliko jednostavnih trikova možete pretvoriti svoj stol u mjesto gdje se sastaju profinjeni okusi i dobra energija. Domaći francuski kolači Crulleri s nježnom kremom od maslaca, umočeni u slatku glazuru od meda, dovoljno su jednostavni za lijeni doručak, ali i toliko zavodljivi za posluživanje u posebnim prilikama kao prigodan desert.


Što su Crulleri?


Crulleri su vrsta široke kategorije peciva. Tradicionalne verzije su zapravo prženi pravokutnici tijesta upleteni u neku vrstu pletenice. Ponekad se prave tako da im tijesto više nalikuje krafni. No, French Crullers su lijepi kolačići u obliku prstena napravljeni od divne kreme, prženi su i umočeni u slatku glazuru.


Pâte à choux je ono sjajno, masno, gipko tijesto koje se koristi za izradu čokoladnih eklera. Može biti malo zeznuto za izradu. No, verzija koja se koristi za ove francuske crullere je jednostavna. 




Francuski Crulleri su tako jednostavni da biste mogli u subotu ujutro bez problema ispeći čitavu seriju ovih kolačića. Možda izgledaju kao tijesto za posebne prilike, ali jednako ih je lako napraviti kao vafle.


Sastojci:


1/2 šalice + 1 žlica punomasnog mlijeka


1/2 šalice + 1 žlica vode


8 žlica maslaca


1 žlica granuliranog šećera


1 1/2 žličice soli


1 1/4 šalice univerzalnog brašna


3 velika cijela jaja


1 veliki bjelanjak, lagano tučen


1–2 žlice naribane korice limuna (oko 1 veliki limun)


Upute:


U veliki lonac ulijte mlijeko, vodu, dodajte maslac, šećer i sol da prokuhaju na srednje jakoj temperaturi. 


Sklonite s izvora topline i dodajte brašno odjednom. Snažno miješajte drvenom žlicom dok se ne zamotaju.


Vratite tavu na izvor topline i kuhajte 2-3 minute, energično miješajući cijelo vrijeme. Tijesto će biti jako gusto i miješanje će vam pružiti dobru vježbu.  Nakon 2-3 minute na dnu posude trebao bi se stvoriti gusti film i tijesto bi trebalo biti glatko.


Izlijte tijesto u zdjelu električnog miksera i žlicom ga raširite u nešto tanji sloj, prekrivajući dno posude i izvucite ga nekoliko centimetara prema gore. Potom ostavite da miruje oko 15 minuta (pritom ga ne pokrivajte).


Namjestite mikser s nastavkom za lopaticu. Gumenom lopaticom istrljajte stranice zdjele i dodajte 2 jaja. Miješajte na srednjoj brzini dok se jaja u potpunosti ne stope s tijestom.


Oljuštite stranice zdjele i dodajte 3 jaja tijestu. Ostružite stranice zdjele i dodajte bjelanjak i limunovu koricu. 


Ostružite stranice zdjele, poklopite i ostavite da se hladi u hladnjaku 10 minuta.


Dok se tijesto hladi, zagrijte fritezu na 375 stupnjeva. Alternativno, dodajte dovoljno biljnog ulja u duboku tavu ili lonac za pirjanje i zagrijte na 375 stupnjeva.


Iz pergamentnog papira izrežite deset kvadratnih centimetara od 7 cm i svaki lagano premažite biljnim uljem.


Izvadite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte ga u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim vrhom. Držeći vrećicu peciva okomito preko jednog od pergamentnih kvadrata, izdubite ravnomjerno krug tijesta, samo što ćete krajeve sastaviti i spojiti. Ponovite s preostalim kvadratima tijesta i pergamenta.


Nježno stavite valjak na prorezanu žlicu, zajedno s papirom, i spustite ga u vruće ulje, papir i ostalo. Držite žlicu ispod pekača 4 ili 5 sekundi da se spriječi da potone na dno friteze. Pržite kolačiće 3 ili 4 odjednom 6 minuta, nakon što uklonite papir metalnim kvačicama nakon 1 minute i prebacite ih nakon 2 1/2 minute. Crulleri bi trebali biti zlatno smeđe boje sa svih strana.


Pomoću žličice izvadite crullere iz ulja da se ocijede na papirnatim ručnicima. Prije glazure u potpunosti ohladiti.


Glazura:


Dodajte sve sastojke glazure u malu zdjelu i promiješajte da se sjedine. Dodajte dovoljno mlijeka da stvorite žućkastu glazuru koja je i dalje dovoljno gusta da se može prilijepiti za vrh crullera. Kad se potpuno ohlade, umočite vrhove svakog u glazuru.