Prepoznata gastronomska ponuda

Vodič Gault & Millau vrvi ugostiteljima i vinarima s Krka

Mladen Trinajstić

Djelić onog što su probali predstavnici Gault & Millaua / Foto VILA ROVA

Djelić onog što su probali predstavnici Gault & Millaua / Foto VILA ROVA

Majda Šale, direktorica TZ-a otoka Krka, uputila je čestitke svima koji su svojim znanjem, vještinom, inovativnošću, ali i inzistiranjem na kvaliteti zavrijedili vrijedna i prestižna priznanja



 


​KRK – U godini velikih priznanja za Kvarner, svakako je pohvalno i pažnje vrijedno pristupanje naše regije poslovnoj platformi Europske regije gastronomije, ocijenila je Majda Šale, direktorica Turističke zajednice otoka Krka, referirajući se na nedavni čin potpisivanja ugovora kojim je TZ Kvarnera »postavio« našu regiju na mjesto Europske regije gastronomije 2026. godine.


Oznake kvalitete


– Sama gastronomija kao jedan od važnih motiva dolazaka gostiju na Kvarner, istaknuto je u svim strateškim dokumentima od nacionalne, regionalne, pa do lokalne razine, važan je alat promocije kojom se promiče lokalna hrana, kultura, kvaliteta i održivi razvoj. Zahvaljujući nizu aktivnosti u području razvoja i promocije gastronomije koju provodi TZ Kvarnera, kao što su Kvarner Gourmet, Kvarner Food, Kvarner Wines, ugostitelji i vinari s područja naše regije u sve većem broju postaju dobitnicima oznaka kvalitete za raznovrsnost, kreativnost i izvornost svojih proizvoda. A upravo su ovih dana, na svečanoj promociji gastronomskog vodiča Gault & Millau koja je održana u Kastvu, direktorica TZ-a Kvarnera Irena Peršić Živadinov i direktorica Gault & Millau Hrvatska, Ingrid Badurina Danielsson, dodijelile priznanja chefovima ponajboljih restorana s podrčja Kvarnera, tako i otoka Krka. Priznanja su dodijeljena na promociji vodiča za ovu godinu, a u kojem se našlo osamdesetak restorana i deset vinarija Primorsko-goranske županije, kaže Šale, naglašavajući da nju, kao i sve otočne turističke djelatnike, posebice veseli spoznaja da se u krugu uvrštenih u taj prestižni gastrovodič našlo i pregršt ugostitelja i vinara s otoka Krka.


Chef Marin Pleše iz restorana Vila Rova / Foto Vila Rova


Okusi djetinjstva



 


U skladu s krčkom gostoljubivosti, degustacijski meni The Bridge (Most) chefa Marina Plešea iz fine dining restorana Vile Rova, a koji su isprobali predstavnici prestižnog nezavisnog kulinarskog vodiča Gault & Millau za Kvarner, poziva goste da upoznaju otok kroz različite okuse.


– Meni služi kao uvod u okuse mog djetinjstva, jela koja su moji roditelji kuhali kod kuće i mirise oko nedjeljnog stola kod none i deda. Nadam se da će ovaj meni omogućiti gostima da se još bliže povežu s mojim rodnim otokom i da uživaju u šumamama koje ga krase, u obilju mora koji ga okružuje, i s mediteranskim biljem koje ga ukrašava. Pri kreiranju ovog menija povezao sam lokalne sastojke s tehnikama kuhanja iz cijelog svijeta i nastojao prikazati utjecaje susjednih kuhinja, poput venecijanske, na onu Krka i Kvarnera. Meni je na ovaj način postao most između prošlosti i sadašnjosti, te pritom ujedinjuje lokalne ljude s našim gostima, zaključuje Pleše.

– Razvoj gastronomske ponude na našem otoku odvijao se uz razvoj duge turističke tradicije, njegujući običaje, autohtonost, ali spremnost na nove kreativne iskorake. Krk ili Zlatni otok, kako ga još iz doba antike nazivaju zbog njegove ljepote i ugodne klime, postao je tako poželjnom i jakom turističkom destinacijom, a danas sve više prepoznatljivim i po ovdašnjoj gastronomskoj ponudi koja se sve više temelji na izvornosti i tradicionalnosti, upotrebom namirnica uzgojenih na otoku Krku. Kvarnerski škampi, otočna janjetina, svježa riba, maslinovo ulje, pršut, ovčji sir, vino, med i samoniklo bilje glavni su aduti krčkih jela, nastavlja direktorica otočnog TZ-a.


Dodaje i da se plemenita kapljica Vrbničke žlahtine, kao i jedinstveni pjenušac Valomet savršeno sljubljuju s mediteranskom kuhinjom otočana. Danas je krčka tradicionalna kuhinja sve više i češće u ponudi ovdašnjih ugostitelja, a prezentirana na suvremen i kreativan način zadržala je onu svoju originalnost i autentičnost.


Majda Šale, direktorica
TZ-a otoka Krka / Foto M. TRINAJSTIĆ


Čestitke


U prvom izdanju renomiranog svjetskog gastronomskog vodiča, predstavila nam je čelnica Turističke zajednice otoka Krka, našlo se tako mjesta za krčki restoran Golden rose i njegova chefa Marka Popovića, za Vila Rovu, fine dining restoran u Malinskoj i njenog chefa Marina Plešea te Primorsku kolibu u Malinskoj, gdje »caruju« chef Bruno C. Vagner i sommelier Marko Iskra. Tu su konoba Pud brest u Milohnićima ponudu kojeg nose chefovi Karlo Depikolozvane i Lovro Peričić, restoran Rivica u Njivicama sa chefom Igorom Erženom, bistro 9 bofora iz Punta s chefom Kristinom Mrakovčić, kao i restoran Gospoja u Vrbniku u kojoj »chefuje« Damir Grgić, o slasticama brine Dalibor Rendulić, a vinskoj ponudi sommelierka Dinka Brusić. Isto je priznanje zaslužio i vrbnički restoran Nada, s timom chefova. U krug »probranih« ušle su i brojne otočne vinarije, među kojima i Katunar Estate Winery, Gospoja, Kuća vina Ivan Katunar, Vinarija Šipun, Poljoprivredna zadruga Vrbnik i Vinarija Nada, naravno, svi iz Vrbnika, zaključila je Šale, upućujući čestitke svima koji su svojim znanjem, vještinom, inovativnošću, ali i inzistiranjem na kvaliteti zavrijedili ovako vrijedna i prestižna priznanja.