Moderni gastrospecijaliteti s tradicionalnim okusom Like

U Nacionalnom parku Plitvička jezera predstavljen novi jelovnik. Evo kakve specijalitete imaju u ponudi

Marin Smolčić

Isprepletenost tehnologija i recepata povremeno je isticala belgijsku, španjolsku, francusku i ličku kuhinju.U Nacionalnom parku Plitvička jezera predstavljen je novi jelovnik planetarno popularnog restorana Lička kuća. Predstavnici 20-ak medija imali su prigodu prvi vidjeti i kušati nova jela pripremljena od ekonamirnica s područja destinacije Lika.


U promjene i nove smjerove u gastroponudi Ličke kuće uključeni su mnogi i prezentiranih 15 novih jela kumulus je njihovih nastojanja da ličku tradiciju spoje s novim trendovima i ukusima gostiju.Bilo je na ovome predstavljanju i »nevjernih Toma« koji su pomalo sumnjičavo gledali na spoj novoga i staroga. U ispravnost ovih nakana NP Plitvička jezera za promjenama i povremeno posezanje turbonostalgičara za tradicijom netko je rekao: »Kada bismo se kruto držali tradicije, još bismo i danas u plemenima plesali oko vatre«!


Nacionalni restoran Lička kuća započeo je s radom 1974. godine


Idealan spoj
Ravnatelj NP-a Plitvička jezera Tomislav Kovačević u uvodnom dijelu ovoga predstavljanja nije krio ponos i zadovoljstvo što ova ustanova i restoran nastoje i kroz novi jelovnik biti idealan spoj tradicije i današnjih trendova.– U NP-u Plitvička jezera svake godine dolazi oko 10 posto gostiju od svih koji dođu u Hrvatsku na odmor. Zbog epidemioloških razloga ova godina svakako neće biti reprezentativna. Ovo je svjetski poznata destinacija, ali su nam ankete pokazale da većina posjetitelja niti ne zna da se ovaj park nalazi u Lici.


Zato smo odlučili brendirati cijelu Liku, kao destinaciju koja je idealan spoj mnogih zaštićenih područja i različitosti koje se prožimaju na najbolji mogući način. Ujedno Liku moramo brendirati kao gastro-destinaciju jer znamo da ima fenomenalnu hranu.


Milan Bićanić godinama vodi Ličku kuću


Da je Lika po mnogočemu posebna, svjedoči činjenica da je u Lici ponikao Nikola Tesla, jedan od najvećih svjetskih umova. Odrastao je na ličkoj hrani, baš kao i Marijan Matijević, svojedobno najjači čovjek na svijetu. Zašto je lička hrana toliko dobra i posebna?


Prvenstveno zato jer se namirnice dobivaju u bogatoj i čistoj prirodi. Na ličkom pašnjaku raste preko 50 vrsta biljaka, dok na pašnjacima većine europskih država, na kultiviranim površinama rastu tek dvije-tri vrste trava.


Ovo je jedan od ključnih razloga zbog kojih su meso, mlijeko, med i svi ostali proizvodi iz Like toliko ukusni i posebni, istaknuo je ravnatelj Kovačević, rekavši da su uz sve ovo za posebnost Like najzaslužniji ljudi koji su stoljećima stvarali i prenosili vrijednosti ličkoga kraja, tradicije i načina života.Vrelo ekonamirnica


Kako se potom čulo, Lika danas nudi široku paletu proizvoda od kojih se veći dio uspio brendirati i zaštititi markicama sa zemljopisnim podrijetlom, pri čemu je vrhunac jamstva s ekoaspektom zaštitna marka Lika Quality, temelj gastronomije u NP-u Plitvička jezera. Ravnatelj Kovačević definirao je i neke manje poznate podatke vezane uz lokalnu gastronomiju.


Lika Quality

Sustav javne nabave nanio je podosta štete NP-u Plitvička jezera jer su se robujući tim pravilima u ovdašnjim restoranima nudila jela od rumunjske i mađarske janjetine zaleđene dulje vremena, krumpir iz Austrije i hrvatskog sjevera, meda iz Kine, sireva sumnjive kakvoće odasvud, samo ne iz Like.


Jedini važeći kriterij bila je niska cijena. Osjetilo se to i na kvaliteti hrane ovdašnjih restorana. Nabavka namirnica iz sustava Lika Quality i iz destinacije Lika sasvim je promijenila intonaciju ove priče.


Osjetili su to i mnogi dugogodišnji gosti Ličke kuće kada su im se okusi mnogih, od ranije poznatih jela prije nekoliko godina uvelike promijenili. Svakako nabolje!


– Sve što u destinaciji Lika kušate s oznakom Lika Quality lišeno je bilo kakvih neprirodnih dodataka ili sastojaka. To je jamstvo da je riječ o ekološki potpuno čistim namirnicama.


Na taj način ne možete ovdje kupiti sir proizveden od uvezenog mlijeka, ne možete kupiti uvozni i nekvalitetni med pod etiketom ličkog meda. Restoran Lička kuća svakako je gastronomski hram Like i novi jelovnik će zasigurno znatno obogatiti našu gastroponudu.


Proizvodi iz destinacije Lika


Neki se pitaju: Ako je sve to ličko tako dobro, čemu ove promjene? Ovdje se večeras okupilo mnoštvo novinara, blogera i vlasnika portala. Zamislite da ste prije 30-ak godina govorili o blogerima ili portalima, svi bi vas gledali u čudu i pitali vas što je to?!? Isto vam vrijedi i za Ličku kuću. Nekada se ovdje dnevno prodavalo i do 25 janjaca s ražnja.


Današnji gosti, posebno strani, danas to više ne traže. Mnogi za janjetinu s ražnja nisu niti čuli. Zato smo se mi danas okupili da bismo otvorili jednu novu stranicu Ličke kuće, da bismo prezentirali novu gastronomsku priču.


Igor Jularić
Lički zavežljajčić


Mlađahno-zrelu ekipu od 16 kuhara Ličke kuće vodi šef kuhinje Igor Jularić, dokazani gastromaher i »prvi među jednakima« zaslužan za realizaciju novih jela. Neprestano je u hodu, nadgleda, savjetuje, pomaže…– Na ovaj smo način znatno osvježili naš jelovnik. Naravno da u ponudi i dalje imamo mnoga tradicionalna lička jela, ali ovaj novi segment ponude će zasigurno biti dobro primljen kod naših gostiju.


Nova jela su za sada probali tek rijetki i ponosni smo što su te gurmanske kritike izvrsne. Izložili smo ukupno 15 novih jela, a izdvojiti neko bilo bi pomalo nepošteno.


Ipak, spomenut ću lički zavežljaj kojemu je temelj domaća janjetina koja nakon mariniranja, dodatka nekih mirodija i poneke kapi ličke šljivovice dobiva poseban okus. U vrhuncu pripreme taj zavežljačić polijevamo s malo Velebitskog piva, također eko-dodatka. Više o receptu vam sada ne mogu reći.


Lički zavežljaj je svakao novo jelo koje će brzo osvojiti nepca gurmana, ponosan je na nove kulinarske dosege šef kuhinje Igor Jularić.Naglasak je na upotrebi namirnica s područja destinacije Lika, dakle lokalnog podrijetla, ali na daleko suvremeniji način. Posebno moram zahvaliti svim našim djelatnicima jer ovo je rezultat višegodišnjeg rada, hvala im što su spremno prihvatili ove promjene.

 


plitvicka_jezera

Zavežljaj kojemu je temelj domaća janjetinaŠto se gostiju tiče, uvjeren sam da će i oni vrlo rado prihvatiti nove delicije koje će nakon 20. srpnja postati redovni dio ponude ovoga restorana, zaključio je ravnatelj NP-a Plitvička jezera Tomislav Kovačević.Gurmanski nomadi


Savjetodavnu i stručnu pomoć pri kreaciji novih jela dali su Gurmanski nomadi iz Zagreba, ugledna savjetodavna kuća iza koje stoji mnoštvo respektabilnih kulinarskih novotarija. Moderator prezentacije novih jela u Ličkoj kući bio je Robert Ripli.– Večeras ćete kušati 15 novih degustacijskih jela. Što je novo u meni-karti Ličke kuće? Pa novo je gotovo sve. To je uvjetovano trendom napretka gastronomije, ujedno povezano s tradicijom Like i Ličke kuće.


Ovaj restoran je svjetski poznat i svakako je najkvalitetniji restoran ove vrste u regiji i šire. Za svaku je pohvalu što ova ustanova prati sve moderne trendove pa sukcesivno unapređuje sve svoje sadržaje. Prvenstveno u ugostiteljskom smislu gdje je uvijek u samome vrhu.Napraviti novu priču na tanjurima je uvijek izazov za svakoga. Budući da se to radilo u Plitvičkim jezerima kao svjetskom brendu, taj izazov je bio puno zahtjevniji. Usudim se reći da u Hrvatskoj trenutno imamo samo tri velika turistička brenda: Dubrovnik, Istru i NP Plitvička jezera.


Centralna priča u NP-u Plitvička jezera svakako je restoran Lička kuća, jedna vrlo osjetljiva tema pa se nova meni-karta mijenjala i stvarala unatrag nekoliko godina. Uz vrhunske namirnice i poštovanje tradicije, trebalo je educirati i pripremiti kadrove koji će vrhunskim radom sve ideje pretočiti u stvarnost.


Tu su u pitanju mnogi detalji, a o svakom od njih ovisi i kvaliteta te nove ponude, rekao je Robert Ripli.


Šef kuhinje Igor Jularić


Kvalitetan jelovnik u NP Plitvička jezera


Također je zaključio kako je jedna od najvećih vrijednosti ponude restorana Lička kuća činjenica da se sva jela pripremaju od biranih namirnica, bez aditiva, pesticida ili kemijskog tretmana.


Na jednom mjestu se prave sva tijesta, kruhovi, priprema se meso i mesne prerađevine. U krugu nacionalnog parka čak se vrši i dimljenje i ostali tehnološki zahvati vezani uz mesne prerađevine. Pod kontrolom sustava Lika Quality koriste se namirnice isključivo s ličkih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.– Ovo je zapravo vrlo probrana i pomno nadzirana gastronomska priča, nastavio je Robert Ripli. Kada se radio novi meni, predviđena su neka tradicionalna lička jela. Budući se jelovnici ne rade po sustavu »copy-paste«, stari jelovnici su ponekad samo dobra podloga i marketinška priča da bi se pokazalo što se nekada jelo. Dakle, nije nam cilj kopirati, već iz te tradicije izvući dobre smjernice za neke nove gastropriče.


Svakako je dio tradicije da će Lička kuća i dalje na svojim tanjurima nuditi vrhunsku janjetinu iz Like, lički krumpir i pole, vrhunske sireve, ličku basu, med, rakije, voće i povrće…Sve to skupa će držati priču o tradiciji, ali na jedan jedan novi, originalniji način, istaknuo je Ripli.


Teško je reći što se više dopalo okupljenim novinarima.


Tortelini punjeni paškom skutom najviše su se svidjeli kušačima koji preferiraju vegetarijansku kuhinju, orzoto od janjetine povezao je okuse mesa i ječma, bio je tu i đuveč od ječma s domaćim kobasicama, a sve su zaintrigirali lički zavežljaji u kojima se osim mlade janjetine našlo i podosta sastojaka koje je u specifičnom prožimanju okusa bilo teško definirati.
Tijekom prezentacije novih jela čulo se i mnoštvo detalja i malih tajni kuhara, a sve je bilo bazirano na domaćim namirnicama. Isprepletenost tehnologija i recepata povremeno je isticala belgijsku, španjolsku, francusku i ličku kuhinju.