Prirodni pristup

Od biodinamičkih vina nema mamurluka! Edi Perenić bira “kapljice” nastale po posebnoj metodi

Nikolina Lucić

Foto: Milivoj Mijošek

Foto: Milivoj Mijošek

Priča o biodinamici je dosta duga, gledaju se mjesečeve mijene, vinograd se tretira kao jedan entitet na kojem se nalazi puno raznolikih biljki...

Prošlog je mjeseca vrata otvorio novi vinski bar u Maksimijanovoj ulici u Puli. Dok se većina barova fokusira na uobičajenu ponudu pića, ovaj se lokal ističe svojim izborom vina, posebno onih koji su plod biodinamičkog i organskog načina proizvodnje.


U maloj šarmantnoj oazi namijenjenoj ljubiteljima vina, a kojeg rado posjećuju i lokalci i turisti, razgovaramo s Puležanom Edijem Perenićem koji stoji iza ovog projekta.Prirodni pristup


Jedan od ključnih naglasaka ovog bara leži u promociji malih vinara čija se vina mogu kušati u samim vinogradima, za razliku od, kako kaže, onih koja se mogu pronaći na polici svakog marketa.


Na vinskoj karti koju je Perenić složio prema svom osobnom ukusu, dominiraju imena poput Clai, Ghira, Piquentum, Veralda, Šuran, Lunika, Ipša. No, ponuda nije ograničena samo na te vrste vina; na vinskom popisu se mogu naći i neka klasična vina za one koji ipak preferiraju konvencionalniji izbor.


– Iz konvencionalnog sam svijeta, no posljednje dvije, tri godine krenuo sam piti organska i biodinamička vina i prva stvar koja me očarala je to što nema mamurluka od tih vina, priča nam Edi otkrivajući da su njegovi favoriti tijekom ljeta Rose od Lunike i momjanski suhi muškat od Ghire.


A, kako kaže, sve je više mlađe publike zainteresirane za biodinamička vina, iako u bar na degustaciju dolaze gosti svih generacija. Perenić nam priča da, nakon što je mnogo godina proveo radeći u kušaonama i vodeći degustacije, odlučio se posvetiti biodinamičkim i organskim vinima, zbog čega si je i zacrtao cilj da okupi najbolje među njima.


– Biodinamička vina su nastala prema starodavnoj metodi agrikulture, oslobođena svakog traga kemije. Tako se tretira i zemlja i loza, a stvar je u tome da se obogaćuje zemlja.


Priča o biodinamici je dosta duga, gledaju se mjesečeve mijene, vinograd se tretira kao jedan entitet na kojem se nalazi puno raznolikih biljki, a s kojima će se obogaćivati zemlja.


Većinom se na biodinamičkim poljima nalazi mnogo crva, glista, znači ta je zemlja bogata. Najviše me zainteresirao taj prirodni pristup i tome i težim.


Tu je i organska proizvodnja, no manje je proizvođača u Istri koji proizvode organska vina, objašnjava Edi, dodajući da je njegov cilj ponuditi nešto drukčije, a osobito jer budućnost vinarstva leži u organskoj i biološkoj proizvodnji.
Umjetnost u boci


Iza ovog bara stoji puno više od čaša vina. Perenić kroz svaku čašu, svaki zalogaj i svaku priču, gostu nastoji pružiti iskustvo koje se pamti, povezujući ljude s vinom na način koji nadilazi običnu konzumaciju, vodeći se izrekom »vino je umjetnost u boci«.


– Imam politiku da se kod mene neće dobiti samo čaša vina, jer imam tu naviku, a mislim da bi svaki vinski bar trebao poslovati tako, da čašu koju natočim čovjeku i prezentiram, što se tiče nosa i nepca.


Jako puno turista dođe i kupi boce za ponijeti doma, ali kažu da neće biti istog okusa kad dođu kod kuće, prepričava Perenić, a kao razlog tome gosti navode da su druga država ili grad u koji su doputovali, ambijent i priča oni koji vinu daju dodatnu vrijednost, a samim time i okus. Trenutno Edi sam vodi posao, a do dolaska prvih gostiju društvo mu pravi njegova kovrčava ljubimica M’Gigi.