Foto Edi Prodan
Drugo i treće mjesto zaslužili su svojim znanjem Mate Negulić iz Belaj Winery iz Belaja te Toni Borovina iz zagrebačkog restorana Mano2
povezane vijesti
Kristijan Harjač, sommelier restorana Noel iz Zagreba, najbolji je sommelier Hrvatske za 2025. godinu. Odlučio je to veliki međunarodni žiri 28. prvenstva sommeliera Hrvatske koje je Hrvatski sommelier klub u partnerstvu s Hrvatskom turističkom zajednicom kao službenim partnerom te pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Kvarnera održano u opatijskom hotelu Ambasador.
U žiriju su osim istaknutih poznavatelja vina iz Hrvatske sudjelovali i ugledni članovi sommelier klubova iz Srbije, Slovenije i Austrije. Drugo i treće mjesto zaslužili su svojim znanjem Mate Negulić iz Belaj Winery iz Belaja te Toni Borovina iz zagrebačkog restorana Mano2.

– Nikad bolji rezultati i nikad neizvjesnije finale u povijesti izbora. Natjecatelji su pokazali izuzetno znanje što nas veseli iz niza razloga, posebno jer se na taj način pokazuje stalni rast kvalitete rada i znanja naših sommeliera, naglasio je Veljko Ostojić, jedan od pokretača i aktualni predsjednik Hrvatskog sommelier kluba.
Ponovio lanjsku titulu
Harjač je inače ponovio lanjsku titulu, a u samom finalu istinski je imponirao znanjem, ali i samim gardom koji je zauzeo u natjecanju. Mada, kako su pokazali rezultati koje su finalisti ostvarili u pojedinim kategorijama – sve se na kraju svelo na nijanse.
Finalne borbe bile su vrlo uzbudljive i jako sveobuhvatne. Od poznavanje vina, njihovog sljubljivanja s hranom, ali i teških “kviz” pitanja, sve s nemalo trikova, krivih navođenja kojima se provjerava spremnost i koncentriranost natjecatelja.

Prvenstvo je inače započelo u ponedjeljak četvrtfinalnim natjecanjem kojem je pristupio 21 kandidat. Sastojalo se od teorijskog i praktičnog dijela. Pisani ispit je obuhvaćao pitanja iz vinogradarstva, vinarstva, zakonodavstva kao i pitanja iz struke.
Praktični dio sastojao se od degustacije “naslijepo”, pisanog opisa vina i prepoznavanja žestokih pića te brzog posluživanja vina. Nakon svega, uz svako vino kandidati su morali predložiti i najprikladnije jelo.
U polufinale je ušlo njih osam s najviše osvojenih bodova su u finale upla trojica sommeliera. Natjecanje je održano u prepunoj dvorani hotela Ambasador, u kojoj su više od polovice posjetitelja činili učenici i studenti opatijske Ugostiteljske škole i Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.
Cilj: Titula najboljeg na svijetu
Kristijan Harjač je ovom hrvatskom titulom stekao pravo nastupa na svjetskom prvenstvu sommeliera, ASI Contest Best Sommelier of the World, koje će se sljedeće godine u listopadu održati u Lisabonu.

– Nije mi cilj finale, nego osvajanje titule najboljeg sommeliera svijeta. Upravo stoga što želim pokazati da sam najbolji, s pripremama ne počinjem istina večeras, ali sasvim sigurno sutra.
Moj je stručni tim spreman, svi ćemo se ovih desetak mjeseci posvetiti treningu i dodatnom usavršavanju, tako da vjerujem ne samo u jako dobar, nego i najbolji plasman, istaknuo nam je Harjač.
Silno sretna njegovim uspjehom bila je i sestra Nives koja je njegov nastup pratila s mnogo ushita i emocija.

– Prva sam u obitelji položila inicijalni sommelierski stupanj, tako da se na neki način osjećam zaslužnom za Kristijanov ulazak u ovaj izazovni svijet poznavatelja vina.
Dakako, sve ostale zasluge su njegove jer je on na tom putu prošao sve stupnjeve izobrazbe i s razlogom je tu gdje je. Kao što s razlogom očekuje jako dobar plasman dogodine u Portugalu, istaknula nam je Nives Harjač.
Dogodine opet na Kvarneru
Vidno zadovoljna ovogodišnjim izdanjem prvenstva bila je i Renta Vincek, jedna od čelnih osoba TZ-a Kvarnera koja je ujedno i ponajbolja poznavateljica svijeta vina unutar te institucije.
– S HSK-om imamo dugogodišnji ugovor o održavanju finalnih natjecanja u Opatiji. Ove je godine bilo jako dobro, a istom se posebno radujemo dogodine kad je naš Kvarner Europska regija gastronomije, istaknula je Vincek.
Dodajmo i to da je Hrvatski sommelier klub osnovan 1993. godine te da danas broji 500-tinjak članova, kao i to da je od 1994. godine član je Svjetskog udruženja sommeliera.