»IT« MJESTO

Kavana Grad – savršeno mjesto za svako doba dana: Popularno okupljalište nudi ukusan doručak, ručak i večeru

Ana Braškić

Snimio Vedran Karuza

Snimio Vedran Karuza

U pripremi je novi meni za koji je zaslužan naš mladi kuhar Matija Marić, koji ujedno potpisuje i delikatese koje su trenutačno u ponudi, a bit će spreman za mjesec dana i nudit će desetak jela. Radimo hranu koja ide u smjeru bistroa, otkrio nam je voditelj Kavane Grad Tin ŽulićOd prosinca 2017. godine u posve renoviranom i lijepom prostoru gdje je davnih dana radila konoba Rijeka, na adresi Riva Boduli 7b, otvorena je kavana jednostavnog i lako pamtljivog imena – Grad, projekt obitelji Žulić.


Iako su je na samom početku mnogi percipirali kao mjesto gdje mogu pojesti izvrsne kolače slastičarnice KaoKakao iz Voloskog čija je autorica Anja Žulić, to se s vremenom promijenilo. Kavana je postala pravo »it« mjesto na putu za omiljenu riječku šetnicu Molo Longo, u koje Riječani odlaze zbog vrhunske kave i velikog izbora čajeva te ukusnih slastica, ali i zbog raznovrsne ponude slanih jela. Kavanu Grad od samog otvorenja vodi Tin Žulić koji nam je otkrio što se novo događa.


NL promo


NL promo

U smjeru bistroa


– U pripremi je novi meni za koji je zaslužan naš mladi kuhar Matija Marić, koji ujedno potpisuje i delikatese koje su trenutno u ponudi, a bit će spreman za mjesec dana i nudit će desetak jela. Radimo hranu koja ide u smjeru bistroa, a podijelili smo je u tri segmenta – ponudu za doručak, ručak i večeru. Večera nam se još uvijek temelji na ponudi finger fooda, a za ručak pripremamo konkretna jela. Kao i na samom početku i dalje se trudimo čim više koristiti blizinu tržnice i ribarnice i gostima želimo ponuditi samo najbolje. Ostvarili smo suradnju s brojnim OPG-ima čije proizvode koristimo pri pripremi naših jela i na to smo iznimno ponosni, govori nam Tin Žulić i nastavlja:


NL promo


NL promo– Za doručak nudimo primjerice roastbeef i losos sendvič, dok za ručak nudimo Hobu »in forno«, odnosno hobotnicu u kombinaciji s krumpirom i interesantnim rižinim noodlesima, brancina omotanog kadaifi tjesteninom u kombinaciji s narančom i batatom, oradu, ali i trganu pa prešanu svinjetinu – Pulled pork s demi glaceom, panko mrvicama, cvjetačom i mrkvom. Radimo i domaću paštu koju trenutno poslužujemo s kozicama i tartufima, a već sljedećeg tjedna bit će u kombinaciji s nekim drugim namirnicama. Na dnevnom meniju za ručak svakodnevno nudimo šest jela od kojih su neka u stalnoj ponudi, dok druga mijenjamo na dnevnoj ili tjednoj bazi, priča nam Žulić te ističe kako je među njihovim gostima jako zaživio dnevni meni.


NL promo


NL promo– Za 95 kuna gosti dobivaju predjelo, glavno jelo i kolač, i moram priznati da to jako vole i s time svakako nastavljamo. Trenutno radimo na novome meniju i idemo u malo apstraknijem smjeru još neviđenom u Rijeci. O čemu je točno riječ otkrit ćemo vam za mjesec dana, tajanstven je Žulić.


Hrana s OPG-ova


Zanimala nas je večernja ponuda.


– Kao što sam već prije naglasio, navečer nudimo tapase maštovitih imena – Funky Chicken, Fish&Chips, Kozica na oblaku, Lignje noći… Jednako kao i za ručak, i za večeru koristimo isključivo svježe lokalne namirnice. Finger food je zamišljen kao hrana za večernja druženja uz vino ili koktel. Gostima poslužujemo pršut i sir istarskih OPG-ova, priča nam Žulić koji za Grad ima brojne planove.


NL promo


NL promoKavana Grad od samog otvaranja ima odličnu ponudu žestokih pića među kojima su i kraft gin, votka i rum. Vinska karta sastoji se od većinom hrvatskih vina i to onih najpoznatijih. Riječani su se već navikli na njihove tematske večeri, tjedne, ali i kulturna događanja kao što su koncerti brojnih poznatih glazbenika.


Podsjetimo da su prostor kavane zajedno uredile arhitektica Andreja Bušić Vargić i akademska kiparica Darija Žmak Kunić, dok jedan od zidova krasi tapeta s makovima Ele Štefanec.